19 října, 2007

Jenom ne průměrně!

Dnes v Lidových novinách:

Radoval jsem se, že Prahu - město tak chudé na moderní hezké stavby (kulhá téměř za všemi velkoměsty, které jsem v posledních letech viděl, od Bangkoku přes Moskvu až po Lublaň) - ozdobí konečně svrchovaně zajímavý dům navazující na tradici organické architektury a typem své funkčnosti dalece předbíhající svou dobu.

· Radoval jsem se zřejmě předčasně.

· Průměrnost a banalita opět triumfují.

· Tak, jako triumfovaly v kubících kancelářské hmoty bez nápadu, které zničily Karlovo náměstí (aniž vyvolaly sebemenší rozruch), anebo v bez širšího zájmu a v tichosti vzniklém paláci skleněné banality troufajícím si být na dolním konci Václavského náměstí protějškem krásné Koruny.

· Kaplického návrh leckohos irituje dojmem určité nahodilosti či nepatřičnosti svého umístění.

· Vinen není ovšem architekt ani jeho návrh.

· Vinna je opět Praha, která - i když tvrdí opak - dodnes nemá žádnou koncepci Letné, neví, čím tento veledůležitý prostor v centru Prahy vlastně je, není schopna pojmenovat jeho identitu, a dát tím jakýsi smysluplný rámec všemu, co se na ní děje a bude dít.

· Nemyslím si samozřejmě, že Letná má být jednolitým architektonickým celkem navrženým jedním architektem jako třeba Braziliana.

· Letná musí být prostorem svobody.

· Bez pravidel se svoboda mění v pustotu.

· Jelikož Letná nemá žádná srozumitelná pravidla hry, hrozí, že se stane jen příležitostí pro různé divoce vznikající pitomosti podporované vidinou rychlého zisku, potřebou vyprat nějaké podezřelé peníze či se nějakým firmám odměnit za jejich vlídnost výhodnou zakázkou.

· A tak se máme na co těšit: například na ohromné akvárium pro žraloky, nový veliký stadion na místě AXA Arény, dříve Toyoty, dříve Sparty, přičemž obé by zřejmě mělo být jen dekorací jakési gigantické křižovatky magistrál, které mají - mimo jiné - skutečně zasadit smrtící ránu Pražskému hradu tím, že ho odříznou od Dejvic a zničí Jelení ulici, tuto zajímavou výzvu udělat zde jednou vskutku evropský bulvár.

· A až tohle všechno hladce projde, na co se můžeme těšit dál?

Originalita versus banalita

Lidové noviny, 19. října 2007

Václav Havel exkluzivně pro LN

Souhlasím s Václavem Havlem, i když s ním jinak nikdy nesouhlasím, že Letná musí být prostorem svobody a ta svoboda musí mít pravidla. Bez pravidel hrozí, že podobně jako dole na Václaváku ta skleněná banalita, postihne i Letnou průměrnost v podobě banality plechové, či z čeho ta chobotnice má být stvořena nejspíš s vidinou rychlého zisku vypráním špinavých peněz neviditelnou rukou trhu.

Jako to ohromné akvárium pro žraloky, i ta chobotnice je zřejmě důsledkem mindráků nad naší suchozemskou poloexistencí. Proto možná skutečnou originalitou versus banalita by bylo sáhnout místo po chobotnici po psím lejnu, neboť jaký jiný předmět by lépe zapadl do ryze českého, svobodného prostoru bezkoncepční Letné. Vždyť je tam od nepaměti doma, a svým tvarem dokonce tu chobotnici připomíná. Navrhuji, aby si naši přední architekti a politici to lejno nechali projít hlavou, a umožnili mu přijmout nový, avantgardní, ryze český obsah v podobě koncentrovaného vědění Státní knihovny. Kulaté průhledy na matičku Prahu a Hradčana by mohly být zachovány.

Žádné komentáře: