01 září, 2006

YES!



PRAHA Už dnes, nebo nejpozději v pondělí, se občanští demokraté dočkají. Po osmi letech vlády sociální demokracie budou moci nakráčet do Strakovy akademie hlavním vchodem a ujmou se vlády nad zemí.
· Jak dlouho ovšem budou vládnout, netuší ani oni sami. A už teď je téměř jisté, že kromě rozpočtu na příští rok s obřím deficitem, který zdědili po vládě Jiřího Paroubka, nezvládne kabinet Mirka Topolánka prosadit takřka nic. O reformách popsaných v Modré šanci a později i v trojkoaliční dohodě si ODS může nechat leda tak zdát.
· Vzhledem k tomu, že sociální demokraté a komunisté jasně deklarují, že ji Topolánkovu týmu nedají, zdá se být zřejmé, že kabinet ODS důvěru nedostane.
· Povolební jednání, při kterém nebude známa definitivní vláda s důvěrou sněmovny, se tak může táhnout až do Vánoc.

Stabilní vláda? Zatím jen provizorium
1. září 2006, Lidové noviny
PETR KOLÁŘ, KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ


Provizorní menšinová vláda ODS bude těžko prosazovat své sliby, což by mohla být výhoda. Až na tu raketovou základnu. Navrhuji následující scénář: Zahájení jednání na vládě s US vyjednavačem. Ten se zeptá – přirozeně anglicky – jestli je naše vláda pro. Načež premiér Topolánek přistrčí tác s chlebíčky k vyjednavači se slovy: Jez, Jez! Grejt, zvolá vyjednavač a ihned pošle radostnou zprávu do Washingtonu. Premiér s rozpaky pokračuje: Bohužel, naše vláda nemá k schválení základny tu pravomoc, jsme jenom udržovací…Vyjednavač prohlásí že Nerosumi česki… a opustí vládní rezidenci.

Po delší době se konečně sejde sněmovna, která potřebnou pravomoc má. Vzhledem k dlouhé pauze se základna dostane k projednání až jako bod cca 1331. Mezitím, pro naprostou absenci nepřátelských raket k sestřelení, bude už bod projednáván jako změna základny z obranné na útočnou.