06 září, 2006

Podle inteligentního plánu

Dnes v Lidových novinách:

Ty nápisy jsou všude, kolem celé Ground Zero: „Prosíme vás, abyste pomohli zachovat zvláštní charakter tohoto místa a nekupovali si zde žádné předměty ani služby.
· Hned vedle nich na Liberty Street i protější Vesey Street postávají podnikavci a turistům prodávají trička, čepice, fotografie s tematikou newyorských „dvojčat“ či jejich zničením, a dokonce i knížky s výmluvným názvem Tragédie 11.září.
· Nevidím na tom nic špatného,“ odpovídá Mike Martinez, podle nápisu na tričku hrdý Texasan, na otázku, jestli mu to přijde v pořádku, že hned za plotem Ground Zero kvete obchod se suvenýry.
· „Podle mě je Ground Zero vlastně stejná turistická atrakce, jako bylo WTC,“ poznamenává Francouzka Melanie Prudhommeová. Jedna z těch věcí, které prostě musíte vidět, když jste v New Yorku.“
· Největší dav postává před tabulemi se jmény všech 2749 obětí útoků.
· Na vysokém plotě, kterým je staveniště obehnáno, jsou vystaveny velkoformátové fotografie zachycující okamžiky tragédie.
· Tato výstava pod širým nebem nese název Hrdinové 11.září 2001.
· Velmi působivý dojem vytváří kombinace emotivních, byť relativně známých snímků unavených záchranářů, zděšených lidí a hořících věží.
· Mimořádně silný dojem dotvářejí potom detaily masivních, žárem a obrovským tlakem k nepoznání zdeformovaných nosníků a nejrůznějších dalších částí budov.
· Pouhý blok od staveniště, jež je symbolem hrozby terorismu, která v posledních letech změnila život i uvažování mnoha Američanů, a pouhých pár metrů od kaple, jejímž posláním je hrůzy a utrpení neustále připomínat, není na nějaký sentiment čas ani místo.

Pieta a kšeft se vzpomínkami na 11. září
6. září 2006, Lidové noviny
TOMÁŠ JENÍNEK


Je pochopitelné, že když si američané chtějí pietně připomenout hrůzy a utrpení, prohlédnout si na výstavě detaily masivních, žárem a obrovským tlakem k nepoznání zdeformovaných nosníků a nejrůznějších dalších částí budov, zajdou na Grand Zero, protože do Hirošimy nebo Nagasaki je to příliš daleko, i když na druhé straně, těch 2749 obětí na Manhattanu se poněkud jeví jako prkotina proti těm cca dvakrát 100 tisíc podle inteligentního plánu sežehnutých zejména žen, starců a dětí v tom dalekém Japonsku