03 července, 2006

Za bezpečné aggresse!

Dnes v Lidových novinách:

V posledních dnech se v českých médiích rozběhla diskuse na téma možného umístění protiraketové obrany USA v České republice.
· Úkolem naší nové vlády bude informovat veřejnost o pozitivech a negativech, která by z tohoto rozhodnutí pro občany Česka vyplynula.
· Ke konečnému rozhodnutí pak nesmí dojít za zavřenými dveřmi bez účasti občanů. V tomto se nová vláda musí od té předchozí lišit.
· Je důležité vědět, že raketový systém, o jehož vybudování v Česku se uvažuje, nemá charakter útočný, ale výlučně obranný.
· To je podstatný fakt, a to nejen pro zvýšení pocitu bezpečí českých občanů, ale i pro udržení našich bilaterálních vztahů se státy, které podobným obranným systémem nedisponují.
· Šance být aktivním hráčem – spolunositelem obranného systému nadnárodního významu – je pro Českou republiku výzva a příležitost, jakou jsme dosud nikdy nedostali.

Rakety by nám přinesly bezpečnost i prestiž
3. července 2006, Lidové noviny
Petr Gandalovič, poslanec za ODS


Podivné věty stvořil pan Gandalovič: „Ke konečnému rozhodnutí pak nesmí dojít za zavřenými dvěřmi bez účasti občanů. V tomto se nová vláda musí od té předchozí lišit.“ Je přece dobře známo, že umístění protiraketové základny v ČR jednoznačně podpořil M.Topolánek, předpokládaný předseda vlády budoucí. Je to nevědomost pana poslance za ODS o prioritách jeho vlastní strany nebo nestoudné blufování?
Spíš to druhé, o čemž svědčí další jeho podivné tvrzení: „Je důležité vědět, že raketový systém, o jehož vybudování v Česku se uvažuje, nemá charakter útočný, ale výlučně obranný.“ Je to nepochybně postavené na stejné logice podle níž žádný agresor nemívá ministerstvo agrese, ale zásadně ministerstvo obrany.