13 července, 2006

Hladce vyholená zvěř

Dnes v Lidových novinách:

Je třeba přiznat, že smrt vůdce čečenské guerilly Šamila Basajeva je možné přivítat, a to z jediného důvodu. Pokud bude znamenat méně obětí mezi civilisty v nesmyslné válce rusko-čečenské trvající již skoro patnáct let.
· Obávám se ovšem, že smrt nejhledanějšího muže v Ruské federaci žádný vliv na vyřešení dlouhodobě pokřivených rusko-kavkazských vztahů, ani na počet lidí, kteří kvůli ambicím Moskvy i Grozného strádají, mít nebude.
· Většina teroristů má nějaké romantické, ideologické či osobní pohnutky, proč páchá zvěrstva. Každý má ve svém životě zasunutou nějakou tragédii, která ho jakoby ospravedlňuje k tomu, aby stejné tragédie způsoboval jiným.
· Je ošemetné se těmito pohnutkami probírat a nacházet omluvy činům, jež jsou ve své podstatě neomluvitelné, jako vražda dítěte.
· Jenže znát důvody konání je naprosto nezbytné k tomu, abychom toto konání mohli změnit.
· Důvody Basajeva k tomu, aby porušil všechny lidské normy i zásady, jsou zřejmé. Byl veden touhou stát se osvoboditelem celého severního Kavkazu od ruské nadvlády, ale i nenávistí, lítostí a chutí pomstít se za část své rodiny padlé při ruském bombardování.
· Jen mne tak napadá, že pokud legalizujeme metodu likvidace teroristů bez soudu s pomocí raket, bomb a otrávených jehlic, mohl by se začít třást nejen Usáma či Šamil, ale i lidé, kteří patří do na první pohled „lepší“ společnosti.
· Ruští generálové dávali bez obalu příkazy rozbombardovat obce plné žen i dětí, protože v jednom domě je asi nepřítel
· Současný vrchní velitel ruských ozbrojených sil Vladimír Putin sice neseděl v letadlech, která na přelomu tisíciletí obnovila bombardování Čečenska, ale dal k tomu příkaz
· Nelze prý srovnávat masového vraha z čečenských hor, s divokou bradou a blesky v očích, s uhlazeným, distingovaným a v celém světě váženým prezidentem velmoci.
· Není možné dávat na jednu rovinu bandity a ministry, partyzány a velitele regulérní armádymetrů a druhá lepí bomby na sebe a vybuchuje spolu s nimi.
· Myslím, že je na čase nejednat jen o boji proti mezinárodnímu terorismu, ale zahájit i ofenzivu proti terorismu státnímu. Určit pravidla. Označit viníky, ať už sedí v Kremlu či v horách.
· Zahájit soudy s válečnými zločinci hladce vyholenými i zarostlými až po pás.

Před soud se šakaly i generály!
12. července 2006, Lidové noviny
Petra Procházková, spolupracovnice LN


Podezírám paní Procházkovou když říká, že je na čase nejednat jen o boji proti mezinárodnímu terorismu, ale zahájit i ofenzivu proti terorismu státnímu a označit viníky sedících v Kremlu, že naznačuje, že takoví sedí nejen v Moskvě ale i v Bílém domě či v Londýně. Ještě že nenapsala, že tu ofenzivu bude nemožné zahájit proto, že ta zvěř s hladce vyholenou lidskou tváří ovládá i OSN a Radu bezpečnosti.