25 července, 2006

Bez pocty

Dnes v Lidových novinách:

Ve Spojených státech je zakázáno, aby státem placený vědec rozebíral tzv.nadbytečná embrya na kmenové buňky.
· 19. července George Bush vetoval zákon, kterým měl být tento zákaz zrušen.
· Učinil tak navzdory mínění tří čtvrtin americké společnosti, navzdory mínění většiny demokratů a mnoha republikánů, navzdory vědecké lobby a navzdory pacientům, kteří si od výzkumu slibují pomoc.
· Přesto je toto veto svým způsobem sympatické gesto.
· Ke zdraví pacienta nesmíme jít přes mrtvoly, nemůžeme zabít jednoho pro záchranu druhého a připomeňme si, život člověka není absolutní hodnota.
· Pokud budeme léčit pacienty právě buňkami získanými z rozebraných lidských embryí, pak je váhání na místě.
· Embryo samozřejmě je shluk buněk, ovšem totéž lze říct stejně hladce o kterémkoli dospělém člověku.
· Navíc od dob Všeobecné deklarace lidských práv (1948) je vyhlášeno to, k čemu jsme se my Evropané přes mnoho tisíc let klopotně dopracovali: že všichni lidé jsou subjekty lidských práv, bez ohledu na barvu pleti, pohlaví, věk, fyzické nebo mentální zdraví, politické, filozofické či náboženské představy.
· Oponenti výzkumu vcelku logicky požadují, aby se deklarace aplikovala i na oba konce lidského života, kdy z různých důvodů lidé ještě nebo už nemohou svá práva artikulovat.
· Biologicky řečeno, pokud se rozhodneme demontovat časná vývojová stadia svého druhu pro náhradní díly k záchraně pozdějších stadií téhož druhu, pak je možné toto jednání ospravedlnit jen velmi složitou morální ekvilibristikou, kterou nebude obtížné úspěšně napadnout..
· Veto George Bushe nám tak připomíná, že velmi přesvědčivý důvod pro rozebírání lidských embryí, totiž že to snad v budoucnu přinese zdraví mnoha lidem, je zároveň argument, u kterého bychom neměli přeslechnout, jakou cenu za to budeme muset zaplatit.
· Úcta k sobě samým, naše sebechápání toho, co jsme, vnímání důstojnosti lidského života, jsou reálné hodnoty, za jejichž podminování možná v budoucnu Evropa zaplatí cenu, kterou plánované uzdravení budoucích pacientů jen těžko vyváží.

Sympatické veto George Bushe
25. července 2006, Lidové noviny
MAREK VÁCHA vysokoškolský učitel


Bylo by sympatické, kdyby Bushova veta vylučovala zabití jednoho člověka pro záchranu druhého, pokud by šlo nejen o embrya ale i o „hotové“ lidi. Sympatické by bylo vetovat vývoj a užití šílených zbran‘ových systémů k masovému vybíjení lidí, vetovat ekonomické nástroje systematicky odsuzující miliony po celém světě k strádání a umírání. Ne na záchranu něčího zdraví, ale pro přeplněná břicha, tučná konta a neomezenou moc pachatelů. Za taková veta by Bush nepochybně byl hoden úcty celých generací.Bez tohoto se embryové veto jeví spíš jako bezectně pokrytecké.