02 prosince, 2010

Jak zardousit Írán?

http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/818101#diskuse
Co světu přinesla "odhalení" WikiLeaks? - Český rozhlas 6
Gita Zbavitelová 1. prosince 2010
http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/818101#diskuse
Výtah:
  • Už od neděle je jedním z hlavních témat světových médií zveřejňování tajných amerických diplomatických depeší serverem WikiLeaks a komentátoři se nemohou shodnout, jestli je to dobrý, nebo špatný počin.
  • Nejzajímavější informace se však netýkají nelichotivých poznámek amerických diplomatů o světových politicích.
  • Bezesporu nejpozoruhodnějším, i když ne nutně užitečným zjištěním je fakt, že celý svět se bojí íránského jaderného programu, ale bojí se to říct nahlas, a doufá, že jej Spojené státy nebo Izrael vojensky zastaví.
  • Strach z jaderného Íránu nemá jen Izrael, ale i arabské státy, jak potvrzují výroky představitelů Saúdské Arábie, Egypta, Jordánska, Bahrajnu, Kataru a Spojených arabských emirátů.
  • Někteří dokonce výslovně žádali Američany, aby na Írán zaútočili, a Katar jim k tomu nabídl svou vojenskou základnu
http://www.rozhlas.cz/cro6/komentare/_zprava/818101#diskuse

Wikileaks odhalily, že prezident Egypta, americká loutka, která nenávidí Írán, a saudskoarabská vláda už dlouho naléhají na americkou vládu, aby zaútočila na Írán. Írán je světu tak nebezpečný, že i jeho koreligionisté jej chtějí vymazat z povrchu zemského.
Není to ovšem Írán, ale Izrael, kdo rutinně zabíjí civilisty v Libanonu,v Gaze a na Západním břehu, a není to Írán, ale USA a NATO žoldnéři, kdo masakrují civilisty v Iráku, Afghánistánu, Jemenu a Pákistánu. Írán nevpadl k žádnému svému sousedovi, ale Američané to už udělali zemím v půlce světa.
Tyrani, kteří vládnou Egyptu a Saudské Arabii se bojí Íránu, protože íránská vláda reprezentuje zájmy muslimů, zatímco Saudská a Egyptská vláda reprezentují zájmy Američanů. Jak se asi cítí tyran potlačující aspirace vlastního lidu v zájmu hegemonie cizí země, zatímco sousední muslimská vláda se snaží svou zemi před cizí hegemonií ochránit? Nepochybně mají tyrani strach. Co kdyby se jimi potlačované subjekty zmocnily nějakých idejí? Není divu, že saudští a egyptští vládci chtějí, aby Američané eliminovali nezávisle myslící zemi, která je pro egyptské a saudské subjekty špatným příkladem.
Dokud však bude mít dolar dostatečnou hodnotu, aby se dal použít k zakoupení cizích vlád, informace škodící americké vládě nebude mít zřejmě přílišný efekt. Jak už dávno řekl Alain z Lille, "Peníze jsou všechno".
Více viz: P.C.Roberts: " Who, Precisely, Is Attacking the World? http://www.informationclearinghouse.info/article26957.htm

Žádné komentáře: