18 května, 2010

Nový muslimský nepřítel

http://www.lidovky.cz/iran-bude-obohacovat-uran-na-uzemi-turecka-chce-se-vyhnout-sankcim-1c7-/ln_zahranici.asp?c=A100517_094214_ln_zahranici_jv dnes:

Írán bude obohacovat uran na území Turecka, chce se vyhnout sankcím

  • TEHERÁN - Írán vyveze část obohaceného uranu do Turecka.
  • Íránští vyjednavači se na tom dohodli se zástupci Brazílie a Turecka.
  • Teherán tím splní požadavek mezinárodního společenství, aby svůj uran obohacoval v cizině.
  • Výměnou dostane palivo pro svůj výzkumný reaktor.
  • Podle představitelů Izraele je to ale jen další manévr, který má odvrátit zavedení sankcí.
Írán bude obohacovat uran na území Turecka, chce se vyhnout sankcím
Lidové noviny, 17. května 2010
TK, Lidovky.cz
http://www.lidovky.cz/iran-bude-obohacovat-uran-na-uzemi-turecka-chce-se-vyhnout-sankcim-1c7-/ln_zahranici.asp?c=A100517_094214_ln_zahranici_jv

http://www.lidovky.cz/iran-bude-obohacovat-uran-na-uzemi-turecka-chce-se-vyhnout-sankcim-1c7-/ln_zahranici.asp?c=A100517_094214_ln_zahranici_jv

Podle velkých amerických médií je zřejmé, že establishment US zahraniční politiky zase dychtí po boji, tentokrát s Íránem.
Ahmadinežád nyní hraje někdejší Husseinovu roli.
Cokoliv Irák udělal, dostalo se tomu hrubého odsouzení. Totéž se dnes děje s Íránem.
Kdo by se tehdy odvážil připustit že věci nejsou tak černobílé, byl by apologetikem nepřátelského režimu.
Válečnicko štváčský postoj byl zaujat znovu k dohodě Íránu, Turecka a Brazílie (The Post) , se stejnou arogancí jako někdejší tvrzení, že Hussein vlastní zbraně hromadného ničení.
I když se nová dohoda podobá plánu, který Obamova administrativa upřednostňovala v říjnu, podle Bílého domu nezastaví USA při hledání nejtvrdších sankcí.
Američtí neoconi se nejvíce obávají, že íránsko-turecko-brazilská dohoda po mohla oslabit odůvodnění tlaku buď na vojenský útok proti íránským nukleárním zařízením, nebo na strategii „změny režimu“, která pomocí sankcí a tajných politických operací by měla obrátit Íránce proti vlastní vládě.
Každý krok kupředu je prezentován jako špatná zpráva.
Izrael agresivně tlačí na větší transparentnost ze strany Íránu ohledeně jeho údajného zájmu o nukleární zbraně, přitom sám má nedeklarovaný a jeden z nejsofistikovanějších na světě nukleární arzenál.
Ačkoliv íránsko-turecko-brazhilská smlouva může být pozitivním krokem směrem k míru, podle názoru washingtonských neoconských lídrů je to další chyba.
Blíže k pravdě může být, že neoconi se obávají, že nový konflikt na Středním východě by mohl být odložen na neurčito a chladné hlavy by, nedej bože, mohly získat převahu.
Více viz:
Itching to Fight Another Muslim Enemy
http://www.consortiumnews.com/2010/051710.html

Žádné komentáře: