04 prosince, 2009

Mise nositele Nobelovy ceny míru

Dnes v Lidovýchnovinách:

WASHINGTON/PRAHA Kdo srovnává Afghánistán s Vietnamem, nerozumí historii, podotkl ve svém včerejším projevu americký prezident Barack Obama.
  • Trochu nečekaně se tak zapojil do diskuse, která novinářskými i dalšími odbornými kruhy hýbe již delší čas.
  • Byť je tato debata často zjednodušená, i v nejbližším období zřejmě bude pokračovat.
  • A objevovat se tak nadále budou i obavy, že by USA v Afghánistánu mohly zabřednout do stejného „pekla", jaké bylo to vietnamské.
http://www.lidovky.cz/hrozi-druhy-vietnam-ano-i-ne-d1c-/ln_noviny.asp?c=A091203_000022_ln_noviny_sko&klic=234457&mes=091203_0
Lidové noviny, 3. prosince 2009
PETR JANOUŠEK

Volně z dopisu Dave Lindorffa, filadelfského žurnalisty americkým posilám:
Váš vrchní velitel Obama, nositel Nobelovy ceny míru, vás posílá coby vánoční dárek dlouho strádajícímu afghánskému lidu, a jménem amerických daňových poplatníků přibaluje nějké ty kulky a bomby. Prezident říká, že je třeba vyhnat z Afgánistánu Al Kajdu, ale žádná tam není. Už dávno se odstěhovala na zelené pastviny do Pákistánu, Somálska, možná do Evropy a do USA. Vaším terčem bude Talibán. To jsou Afghánci vypadající úplně stejně jako netalibánci. A tak zřejmě budete hlavně střílet do obyčejných afghánských rolníků nebo kupců, účastníků svatebních či pohřebních průvodů, jejichž rozzlobení příbuzní pak na vás budou líčit pasti a budou vás napadat ze zálohy.
Bude se vám říkat hrdinové. Já teda nevím co je hrdinského na tom být příslušníkem nejlépe vyzbrojené a trénované vojenské síly v historii lidstva a bojovat v převaze proti skupinám nevzdělaných a chudých rolníků, s podporou F šestnáctek, bojových helikoptér a letadel, bombardérů B-1. To není boj, to je masakr. Postřílení civilisté, ženy a děti, to jsou tzv.vedlejší škody, s nimiž se prý musí ve válce počítat. Obama říká, že tam jdete stabilizovat Afghánistán, a držet Talibán v úzkých dokud si Afghánci nevytvoří skutečnou vládu a armádu, která to převezme po vás. S podobným úkoly byly poslány svého času americké jednotky do Vietnnamu a o dekádu později po nich zbyly 2 miliony vietnamských mrtvol. Proto snažte se zabít těch ubohých Afghánců co nejmíň. To bude skutečným aktem hrdinství. Nebo tam odmítněte jít, to bude ještě heroističtější.Nevěřte vašim velitelům, že jdete hájit zájmy Ameriky. Ti chudáci nemou být pro Ameriku hrozbou.
Nebudu vám přát úspěch, protože úspěch podle vašich velitelů znamená masakr mnoha nevinných a upevnění brutální vlády narko-státu v nejchudší zemi světa.Přeji vám a vašim kamarádům brzký návrat s co nejméně mrtvolami na štítu.
Veselé Vánoce (http://www.thiscantbehappening.net/ )