17 prosince, 2009

Češi to také navzdávají

Aktuálně.cz dnes:

Peking - Čínská cenzura internetu přituhuje.
  • V rámci zatím nejrepresivnějšího zásahu do virtuálního prostoru vláda zakazuje registraci domén a ruší některé již existující weby.
  • Od tohoto pondělí platí v Číně nařízení, podle kterého je k registraci webu nutné získat povolení od čínského internetového úřadu, což je v státní instituce pro cenzuru internetu.
  • Až doposud si mohli Číňané zaregistrovat internetovou doménu jednoduše on-line, nyní se budou muset obracet na úřad s žádostí o povolení.
  • Podle oficiální vládního prohlášení stojí za novým omezením snaha oprostit internet od "škodlivého" obsahu.
  • Čína vyvinula velmi složitou technologii, pomocí které kontroluje obsah webů a chování Číňanů na internetu.
  • Přestože by se mohlo zdát, že není možné zkombinovat masové užívání internetu a cenzuru, Číňanům se to téměř dokonale povedlo.
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/asie-a-pacifik/clanek.phtml?id=655906
Aktuálně.cz, 16.12.2009
jem

Čínská cenzura internetu přituhuje? K registraci webu je nutné získat povolení od čínského internetového úřadu? Snad podle čínského vzoru také Lidové noviny od 15.prosince zavedly registraci diskutujících na jejich www.lidovky.cz. IP číslo počítače diskutéra už nestačí.

Čína vyvinula velmi složitou technologii, pomocí které kontroluje obsah webů a chování Číňanů na internetu. Lidové noviny na to jdou zatím jednodušeji. Kdo chce zadiskutovat, musí Lidovým novinám poskytnout adresu svého bydliště. Možná proto aby se diskutér bál, že v případě příliš lidových názorů si pro něj z Lidových novin přijdou.

Žádné komentáře: