12 listopadu, 2009

Praktický Klaus

Dnes v Lidových novinách:

LONDÝN - Český prezident Václav Klaus v Londýně ocenil návrh šéfa britských konzervativců Davida Camerona uspořádat referendum o každém dalším přesunu pravomocí do Bruselu.
  • Klaus sám by pro takový postup byl také, protože členské země Evropské unie předaly pravomocí víc, "než je zdravé a rozumné".
  • Klaus řekl ČTK, že Cameronův dopis o lisabonské smlouvě byl pro něj důležitý, ale neovlivnil jeho rozhodování o ratifikaci tohoto dokumentu, který reformuje EU.
  • Český prezident byl posledním politikem v EU, jehož podpis pod smlouvou chyběl, a britští euroskeptici si hodně slibovali od toho, že by odložil ratifikaci až na dobu po britských volbách.
  • Klaus nakonec ratifikační listinu potvrdil 3. listopadu bezprostředně poté, co český ústavní soud dospěl k závěru, že "Lisabon" není v rozporu s českým ústavním pořádkem.
http://www.lidovky.cz/klaus-chce-referendum-o-pravomocich-evropske-unie-fs0-/ln_zahranici.asp?c=A091112_213127_ln_zahranici_p67
Lidové noviny, 12. listopadu 2009
čtk
http://www.lidovky.cz/klaus-chce-referendum-o-pravomocich-evropske-unie-fs0-/ln_zahranici.asp?c=A091112_213127_ln_zahranici_p67

Klausovo oddalování ratifikace Lisabonské smlouvy bylo praktické a ekonomické. Takto se budou moci oslavy výročí nabytí svobody napříště konat vždy současně s oslavami výročí ztráty suverenity.

Žádné komentáře: