23 srpna, 2006

Garanti bezpečnosti

Dnes v Lidových novinách:

V blízké době budeme osloveni našimi spojenci s žádostí o nějakou formu spolupráce na projektu protiraketové obrany. Nevíme sice přesně, o co nás USA požádají, přesto považuji za nutné se vyslovit již nyní.

· Především musíme vědět, jak k rozhodnutí o americké nabídce dospějeme. ODS odmítá myšlenku konání referenda o této otázce.
· Jsem přesvědčen, že každý politik má povinnost mít k otázkám takové důležitosti pevný názor, který musí umět obhájit jak uvnitř své strany, tak i následně před veřejností.
· V současné době jsme bohužel svědky opačného trendu - politik se bojí svůj postoj nejenom obhájit, ale dokonce jej mít. Nestydí se přiznat, že za svůj vlastní názor bez skrupulí přijme to, na čem se dohodne nějaká většina; tím slovo názor ztrácí svůj význam.
· Případná spolupráce se Spojenými státy spadá do oblasti strategické bezpečnosti a zahraničněpolitické orientace České republiky. ODS v minulosti vždy deklarovala, že tato oblast svou povahou by neměla podléhat všelidovému hlasování a za tímto názorem si stojí.
· Nemůžeme mít sice hotový názor na to, jak a zda vůbec přijmeme americkou nabídku, pokud nevíme, v čem bude spočívat. Můžeme ale předeslat, že si vážíme transatlantické vazby, že považujeme Spojené státy za klíčového garanta naší i světové bezpečnosti.
· Na druhou stranu plně chápeme nutnost plného respektování suverenity naší země a míru politického dopadu případného umístění oné obranné základny u nás.

Politická odpovědnost a závazky k občanům
23. srpna 2006, Lidové noviny
Petr Víšek, zahraniční tajemník ODS 2004-2006


Už za Protektorátu jsme měli zajištěnu zichr bezpečnost pod křídly říšské orlice.
V době sovětské přítomnosti na našem území spolupráce s SSSR rovněž „spadala do oblasti strategické bezpečnosti a zahraničně politické orientace“ Československa. Podle tehdejších stranických tajemníků chránila nás přece proti „americkým imperialistům“.
Nakonec jsme se dopracovali až k tomu, že klíčovým garantem naší a světové bezpečnosti, možná na 1000 let, resp. na věčné časy, mají být právě Spojené státy.
Nedomnívám se však navzdory názoru dnešních tajemníků, že USA takovým garantem skutečně jsou. Naopak, obávám se, že ve své dnešní podobě jsou zemí, která bezpečnost a stabilitu světa vážně ohrožuje.