08 dubna, 2010

Zmýlená platí

ČT24 dnes:

Obama a Medvěděv: Smlouva podepsána


Praha - Krátce po poledni podepsali ve Španělském sále Pražského hradu americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvěděv smlouvu o omezení strategických zbraní.
  • Smlouva jasně definuje, že Spojené státy i Rusko o třetinu zredukují své jaderné arzenály, a dále tak posouvá limity, které udávaly původní smlouva START z roku 1991 a moskevská smlouva z roku 2002.
  • Obama předpokládá ratifikaci smlouvy americkým Senátem ještě letos, podobnou dynamiku ratifikace přislíbil i Medvěděv.
Obama a Medvěděv: Smlouva podepsána
ČT24, 8. 4. 2010
Martin Šesták
http://www.ct24.cz/domaci/86377-obama-a-medvedev-smlouva-podepsana/
http://www.ct24.cz/
Domovská stránka :: ČT24

Zatím co Bílý dům tlačí na snížení US nukleárního arzenálu, Pentagon vyvíjí zbraň, zvanou Prompt Global Strike weapon, která má zaplnit vzniklou mezeru. Je to mezikontinentální balistická raketa vybavená konvenčními hlavicemi, které mohou udeřit kdekoliv na světě za méně než hodinu. Podle Bílého domu vývoj této zbraně není omezen dohodou START.
Nukleární zbraně tvořily páteř US zastrašovací strategie šest desetiletí. Vojenští lídři chtějí další mohutnou zbraň k odstrašení protivníků, kteří by předpokládali, že USA nepřistoupí k nukleárnímu úderu. Odstrašení nemůže nadále záviset jen na nukleárních zbraních, jsou příliš limitované nebo pomalé. Podle vice prezidenta Bidena s touto moderní zbraní zústanou USA i při velké nukleární redukci nepochybně velmi silnými. Podle Rusů toto může spustit nový závod ve zbrojení a zkomplikovat tak dlouhodobou Obamovu vizi zbavení světa nukleárních zbraní.
Je technicky jednoduché nahradit nukleární hlavice na raketě hlavicí konvenční. Je zde však riziko jestli Rusko či Čína rozpoznají ten rozdíl. Vypuštění této zbraně mohou považovat za zbraň nukleární.
Více viz: U.S. looks to nonnuclear weapons to use as deterrent http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/04/07/AR2010040704920_pf.html

Žádné komentáře: