29 prosince, 2008

Odpověď "lokajům"

Dnes v Českých Novinách

Praha - Izrael má podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga právo se bránit proti útokům útokům na osady, kde žije civilní obyvatelstvo.
  • Šéf české diplomacie dnes v prohlášení reagoval na poslední eskalaci konfliktu mezi izraelskou armádou a radikálním palestinským hnutím Hamas, při kterém od soboty zahynulo okolo 280 lidí.
  • Hamas se podle ministra svými útoky na izraelské osady sám vyřadil z politického dialogu.
  • Zároveň zdůraznil, že politická jednání mohou začít pouze za předpokladu, že obě strany obnoví klid zbraní.
  • "Ostřelování ze strany Hamasu znemožňuje, aby tato organizace mohla být považována za partnera v jednáních, a aby s ní bylo možno vést jakýkoliv politický dialog," zdůraznil ministr zahraničí v prohlášení, které ČTK poskytla jeho mluvčí Zuzana Opletalová.
  • V sobotu zahájil Izrael jeden z nejkrvavějších útoků na Palestince za celou svou historii.
  • Oficiálně se snaží přimět Hamas, který vládne v pásu Gazy, aby přestal ostřelovat izraelské území, především minometnou palbou.
  • Hamas prohlásil, že bude v boji proti Izraeli pokračovat.
  • Podle českého ministra zahraničí je ale zároveň politováníhodné, že životní podmínky v Gaze jsou člověka nedůstojné.
  • "Musíme se proto s našimi izraelskými přáteli zamyslet, jak změnit podmínky tak, aby se mladí lidé nemuseli přidávat k radikálním organizacím," dodal Schwarzenberg.
  • Na novou situaci na Blízkém Východě už většina světových politiků reagovala na novou situaci výzvami k umírněnosti obou stran, rozhořčení vzbudil izraelský útok mezi muslimy.
Schwarzenberg: Izrael má právo se bránit
České Noviny, 28.12.2008
ČTK
http://www.ceskenoviny.cz/index_view.php?id=351912

V diskusi k článku v Information Clearing House ( http://www.informationclearinghouse.info/article21541.htm ) reaguje Parviz Mirbaghi, učitel v důchodu, na vyjádření kanadského ministra zahraničí Lawrence Cannona k izraelským útokům na Gazu, které je obdobné vyjádření našeho ministra Schwarzenberka. Vyjímám to podstatné z Mirgabhiho příspěvku:
Co vy jste udělali na protest proti léta trvající izraelské okupaci, proti početným nelegálním osadám na okupovaných územích, proti pokračující destrukci a konfiskaci rodných domů a pozemků Palestinců, proti nelidským překážkám svobodného pohybu, proti hradbám, iproti zraelskému apartheidu,proti kolektivním trestům, většinou rovnajícím se zločinům proti lidskosti, porušujícím mezinárodní právo a Ženevské konvence? Zmiňováním izraelského práva na obranu si počínáte dobře v roli lokaje. Nemají snad Palestinci žijící v této oblasi tisíce let totéž právo, a zdaleka víc než Izraelci. Řekněte, jestli vidíte na mapách Palestinu? Ja ji nevidím. Izrael uplatňuje politiku etnické čistky. Proč je vaše (Kanadská) vláda podporuje? Proč se podílí na zločinech, nespravedlnosti a masovém vyvražďování?
Dále v diskusi mj. zaznělo: Jsem nezkušený v politice a ohromuje mne, proč USA podporují tak zlou, barbarskou a nehumánní zemi jako je Izrael. Je to snad proto, že Izrael dostává peníze amerických daňových poplatníků, a část z nich posílá americkým politikům? Udělali USA a Izrael ďábelský pakt, který umožňuje Izraeli kontrolu nad Středním východem, aby pomohl USA krást tamní ropu? Proč jinak by USA nechávali Izraeli zbraně a stovky nukleárních bomb a bezdpodmínečně jej podporovaly? / Izraelská srdce a mysli jsou profesionálně zatvrzelá až do bodu, kdy nenávist a opovržení podněcují vrozenou, nevýslovnou krutost dokonce i vůči malým dětem Palestiny. / Palestinský lid je kolektivně trestán politikou Izraele přecházející do zločinu proti lidskosti. / Izrael drží neslavný rekord v ignorování rezolucí OSN. / Izrael infikovalo šílenství holokaustu. / Celý svět to pozoruje a ví o hanbě Izraele, který se zbaběle snaží nás přesvědčit, že všechno toto se děje v rámci práva Izraele na sebeobranu./ Vzkaz Izraelcům: Dobře se rozhlédněte, žijete uprostřed milionů lidí, které terorizujete už přes 60 let s pomocí nejmocnějších zemí světa a jimi podplacené spodiny arabských vládců, umožňující krást a loupit a zabíjet na cestě k moci. Jste uprostřed rozbouřeného moře...

Žádné komentáře: