15 srpna, 2007

Ignoranti američtí vůdcové

Dnes v Lidových novinách:

Američané tvrdí, že nedůslednost čínských úřadů při ochraně autorských práv připravuje producenty softwaru, hudby, knih a dalšího značkového zboží o miliardy dolarů ročně v důsledku ušlých zisků.

· S podobnými stížnostmi na Čínu se kWTO v nedávné minulosti obrátily i Evropská unie, Kanada a také Mexiko.

· Ačkoliv se jedná o opakovanou stížnost USA na Čínu u WTO, stupňující tlak ze strany Američanů Číňany znervózňuje.

· Mluvčí čínského úřadu pro ochranu duševního vlastnictví Tian Lipu prohlásil v reakci na předchozí stížnost Američanů u WTO v červnu letošního roku že „podání stížnosti nebylo ze strany americké administrativy rozumným krokem“.

· Některá západní média mezitím začala spekulovat o možné odvetě Číňanů.

· Nejkatastrofičtější spekulaci uveřejnil koncem minulého týdne britský deník The Daily Telegraph.

· Ten citoval dva nejmenované vysoce postavené činitele čínské vlády, podle nichž by Čína v případě zavedení obchodních sankcí ze strany USA mohla přistoupit k výprodeji amerických bondů ze svých devizových rezerv, které v červnu dosahovaly 1,33 bilionu dolarů.

· To by způsobilo prudký pokles již tak klesající americké měny.

· Tato vize znepokojila i prezidenta George W.Bushe, který prohlásil, že podobný postup čínské vlády by byl „ztřeštěný“.

· Podle dalšího nejmenovaného čínského představitele, tentokrát z kruhů pekingské centrální banky, citovaného zpravodajskou agenturou Xinhua ale bezprostřední útok Číny na americký dolar nehrozí.

· Čína se prý i nadále bude chovat jako odpovědný hráč na mezinárodních finančních trzích.

Čína může „torpédovat“ dolar

Lidové noviny, 15. srpna 2007

František Bouc


Jestli prezident Bush spoléhá na neztřeštěný postup čínské vlády, pak P.C.Roberts v OpEdNews takový optimismus nesdílí . Říká, že Čína dala jasně najevo, že US úrokové sazby závisí na Číně, a ne na federálních rezervách. Falešná představa, že USA jsou jedinou světovou supermocností, jejíž měna je žádoucí bez ohledu na extrémní výdaje, odráží přílišné sebevědomí Američanů, ne realitu. Čínská moc nad hodnotou dolaru a americkými úrokovými sazbami jí dává i moc nad US zahraniční politikou. USA byly schopny zaútočit na Afghánistan a Irák jen proto, že Čína z větší míry Bushovy války umožňuje financovat. Pokud Čína přestane nakupovat US bondy, Bushovy války skončí. Kvůli Bushovu deficitu, a proto že není žádný prostor pro zvýšení daní konzumentům, mohou být Bushovy války financovány jedině cizinci. Je jen na rozhodnutí Číny, jestli zavolá US velvyslanci, že žádná válka proti Íránu nebude, pokud USA nejsou připraveny odkoupit zpět 900 bilionů dolarů Treasury bonds a další dolarová aktiva. USA ovšem nemají zahraniční rezervy aby nákup provedly. Dopad tak velkého prodeje na americké úrokové sazby by US ekonomiku zničil a zlikvidoval fakticky Bushovy schopnosti války vést. Když se dolaru zbaví největší držitel, ostatní to udělají také. A Amerika si neudrží svoji životní úroveň. Jediným východiskem k zaplacení účtů bude tisknout peníze.

Dostali jsme se do tohoto postavení, píše Roberts, protože naši vůdcové jsou ignoranti a hlupáci. Byly to korporativní tlusté kočky, které přeměnily domácí US hrubý produkt na čínský import, a byli to „volně obchodní či tržní ekonomové", kteří to podněcovali.

P.C.Roberts pracoval mj. u Reagana, a byl editorem Wall Street Journal.

http://www.opednews.com/articles/opedne_paul_cra_070809_in_the_hole_to_china.htm

Žádné komentáře: