21 srpna, 2007

Když to dělá prezident...

Dnes v Lidových novinách:

Bojkotováním Klvani si samospráva v Brdech jen uškodí
· Jakešovskou výzvu k dialogu, „ale ne s každým“, ze sklonku osmdesátých let připomíná nejnovější iniciativa starosty Trokavce pana Neorala.
· Prý se nechce bavit s vládním zmocněncem Klvaňou, ale jen s odborníky a vládou.
· K podobnému počínání vyzývá i starosty okolních obcí.
· Pan starosta dělá, jako kdyby Klvaňu nedelegovala Topolánkova vláda, ale třeba sdružení pro radar.
· Se starosty v Brdech bude jednat zástupce, kterého určí vláda, a nikoli ministři, či dokonce premiér osobně, jak si asi někteří představují.
· Že například Tomáš Klvaňa zastává postoj shodný s vládou, je snad normální.
· Vláda si nevybrala starosty, starostové nemohou vybírat vládního delegáta.
· Samospráva nemůže bojkotovat vládu jen pro osobní antipatie k úředníkovi.
· Kdybychom přijali podobnou logiku, tak by se panu Neoralovi mohlo stát, že by s ním jako se starostou mohli odmítat spoluobčané jednat jen pod hloupou záminkou, že si o něm myslí něco nepěkného.
· Pokud si starostové neuvědomí, v jaké situaci vůči státu jsou a do jaké míry mohou umístění radaru mimo území svých obcí ovlivnit, uškodí jen sobě.
· Dokážou-li vyvolat dostatečně silný dojem, že se s nimi nedá jednat, či dokonce že sami odmítají s vládou spolupracovat, dají vládě vlastně volnou ruku.

Stávkující starosta
21.srpna 2007, Lidové noviny
Martin Zvěřina


Pane starosto, až si uvědomíte v jaké situaci vy brďané vůči státu jste, tak zjistíte, že si můžete svobodně a demokraticky vybrat: a) vyvoláte dostatečně silný dojem, že se s vámi dá jednat, neboli přestanete se šprajcovat, a radar u vás v Brdech stát bude, nebo b) se budete šprajcovat dál, čímž dáte vládě volnou ruku, a radar v Brdech bude zrovna tak. Zkrátka bude tam stát v každém případě.

Tuto svobodnou volbu vám umožňuje naše demokratické zřízení, kterého, ač má ještě mouchy, si musíme všichni vážit. Nikdo vás ani neosočuje, že děláte potíže v boji s terorismem.

To v Americe, která si ten radar u nás postaví, od nedávného zrušení otrokářství už demokracie žádné mouchy nemá. Dokonce tam údajně už konstituční republiku přeměňují na stát jednoho vůdce, protože situace ve světě je nanicovatá. Vůdce prezident Bush získává takové pravomoci, že se s rebely párat nemusí, protože by mohli být nebezpeční. Kladení překážek v boji proti terorismu, což si dovedu představit že by mohlo být při dobré vůli i něco jako to bránění radaru ke zdaru, by klidně mohl považovat třeba za akci „nepřátelského bojovníka“. Ptáte se jaká by mohla následovat opatření? Ani se neptejte. Ale když to dělá prezident, nelegální to být nemuže:

If the President Does It, It's Not Illegal?

Žádné komentáře: