26 srpna, 2007

Škatule hněte sebou

Dnes v Lidových novinách:

Čeští elektrotechničtí a strojírenští inženýři budou moci pracovat v Německu už od letošního 1.listopadu.
· Berlín se totiž rozhodl reagovat na akutní nedostatek odborníků v některých odvětvích a částečně otevřít svůj trh práce i občanům 12 nových zemí EU.
· Po dvoudenním uzavřeném zasedání spolkové vlády na zámku Meseberg to včera oznámila kancléřka Angela Merkelová.
· Současný nedostatek odborníků stojí Německo téměř jedno procento HDP ročně.
· Akutně se nedostává zejména odborníků ve strojírenství, kovoprůmyslu, elektrotechnickém a automobilovém průmyslu a službách, které s těmito odvětvími souvisejí.
· Chybějí však také mladí akademici vzdělaní v takových oborech, jako jsou matematika, informatika a přírodní vědy.

Německo pootevře trh práce
BERLÍN/PRAHA 26.srpna 2007
Lidové noviny: Šárka Daňková
http://www.lidovky.cz/nemecko-pootevre-trh-prace-d08-/ln_eu.asp?c=A070826_115516_ln_eu_hlm

Němečtí odborníci se možná vytrácejí do Ameriky a tak jejich současný nedostatek stojí Německo jedno procento HDP ročně. Není problém tento problém přesunout na Česko, třeba jako přívěšek k problému německého odpadu, který směřuje tamtéž. Česku nezbývá než se taky chovat tržně a vyzobat si chybějící odborníky ze Slovenska, Slováci pak dtto dále na východ. Představuji si to tak, že kde už žádní odborníci nejsou, zaskakují nejspíš otroci zvýšenou fyzickou prací. No a tam někde úplně vzadu, kde už nemají ani na otroky, tak tam už ti přebyteční lidé chtě-nechtě musí ve velkém hynout. Možná by se jim dalo pomoci postavit se na vlastní nohy, kdyby ovšem tomu nebránila nezbytná ochranná opatření naší západní ekonomiky. Bez těchto opatření by celý ten kolotoč ztrácel smysl.

PS: Stvoření světa ještě není tak daleko, aby se problém dal přesunout až na mimozemšťany, protože ti, kdyby byli tak vyspělí, že by dokázali doletět až na Zemi, tak nejspíš by se namáhali jen proto, aby si odvezli ty nejlepší odborníky z těch nejlepších z Ameriky.

Žádné komentáře: