11 srpna, 2007

Co udělá nadnárodní vlastník?

Dnes v Lidových novinách:

Bouřlivé události na amerických hypotečních trzích se přesunuly i do Evropy.
· Největší francouzská banka BNP Paribas ve čtvrtek zmrazila tři hypoteční fondy spravující 1,6 miliardy euro.
· Po krizi německé IKB, kterou z problémů musela na konci července vytáhnout až centrální banka, je to další ze signálů, který potvrzuje, že krachy bank už nejsou jen záležitostí USA.
· Nervozita mezi investory přinutila Evropskou centrální banku vypustit na trh téměř 95 miliard euro, které měly uspokojit náhlou poptávku po penězích.
· Banka se k podobnému kroku naposledy uchýlila před šesti lety po teroristických útocích z 11.září.
· Dnes banku navíc následují ústřední finanční ústavy po celém světě.
· Problémy evropských hypotečních bank by se ale měly těm českým vyhnout.
· Analytici totiž shodně vypovídají, že české banky do amerických rizikových hypoték neinvestují.
· Neopodstatněné jsou i obavy z toho, že by vývoj na trhu s nemovitostmi v Česku mohl kopírovat ten americký.
· Jisté není ani to, že by hypotéky měly zdražovat.
· Podle Čermáka ale mohou tuzemské banky brzo dostat příkaz od svých nadnárodních vlastníků, kteří nejistotu na trhu pocítí silněji.
· Nejistota se na evropské trhy přesunula po krachu několika amerických hypotečních bank.
· Ty půjčovaly peníze rizikovým klientům, kteří nezvládali úvěry splácet.
· S poklesem cen nemovitostí pak krizi neustály ani samy banky.
· Problémy teď mají po světě všechny finanční ústavy, které do amerických hypoték investovaly.

Bankovní krize Česko mine
Lidové noviny, 11. srpna 2007
Petra Kyjonková, Lidové noviny


Pro lepší pochopení současné zuřící měnové krize, jsem se poučil o možném konci současného ekonomického pořádku u J.R.Nyquista, který se opírá o knihu Professora Harolda Jamese:

Dolar je nahoře, a všechny ostatní měny se nacházejí pod ním, což dolaru poskytuje rozhodující mezinárodní výhody. De Gaule kdysi řekl, že dolar je ta nejzákeřnější forma amerického imperialismu, a prý Západní Evropa, aniž si toho byla vědoma, se stala americkým protektorátem. Evropská ekonomická integrace a jednotná měna Euro mohou být tedy chápány jako pokus prolomit tuto dominantní mezinárodní pozici dolaru. Ovšem odmítnutí dolaru jako světové rezervní měny by mohlo nastartovat chaos a potíže.

Rovnost měn tedy neexistuje. Spojené státy mohou vyvážet inflaci, či dokonce dolovat nepřímé daně z ostatních zemí a mohou si tak financovat své války ve jménu mírumilovného mezinárodního pořádku.

Ale světové ekonomické prostředí nevytváří Spojené státy samy. Největší nebezpečí pro dolar se nachází v Asii. Přes Pacifik přicházejí nárazové vlny způsobené rychlým ekonomickým růstem Číny a Indie. Rusko a Čína vyvíjí mechanismy, jak prolomit americkou moc. Na horizontu se vynořují obchodní a měnové války, doprovázené rostoucím antiamerikanismem. Podle Jamese piráti a raubíři využijí každé příležitosti k zaútočení na naši civilizaci, ale ne aby ji nahradili nečím lepším. Chtějí použít válku a teror jako nástroj své dominance, ovšem ne třeba prostřednictvím Coca-Coly jako my. Podle Maa politická moc probíhá skrze hlaveň pušky, a tak dolar sice je nahoře je, ale strop i základnu může jednou ranou rozbít atomka.

A do toho teď přichází ta neschopnost Američanů splácet ty své hypotéčky. Česko to údajně nepoškodí, ovšem záleží prý, co udělají naši nadnárodní vlastníci. Bylo dobře, že jsme neinvestovali do amerických hypoték. Určitě bude lépe investovat raději do americké války proti terorismu, třeba skrze ten radar. Ovšem jestli nadnárodní vlastník naší vlády kvůli nervozitě nakonec neucukne…

Žádné komentáře: