03 srpna, 2007

Správný řád, nemá chybu

Dnes v Lidových novinách:

O stížnosti na svoji práci si může úředník rozhodnout sám
· PRAHA Ještě před padesáti lety, v dobách tvrdého stalinistického režimu, platilo: „Je nepřípustné postupovat stížnost k vyřízení (prošetření) útvarům a pracovníkům organizace, proti kterým stížnost směřuje.“
· Práci úředníků tímto způsobem regulovala vládní vyhláška o vyřizování stížností, oznámení a podnětů pracujících z roku 1958, konkrétně čtvrtá část paragrafu.
· Ze současného správního řádu tato pojistka zmizela.
· Chcete-li podat stížnost na chování úředníka, připravte se tedy na to, že stejný úředník může vaši stížnost vyřizovat.
· Podle právníků jde o jasnou mezeru v zákoně.
· Současná úprava normy není adekvátní ani podle komunistického předsedy Vojtěcha Filipa, který je sám právník.
· Podle něj směřuje předpis spíš ke zhoršení postavení občana.
· „Taková věc se může stát a strašné na tom je, že úředník vám může uložit padesát tisíc korun pokuty za jeho urážku,“ upozornil předseda KSČM.
· „Chtě nechtě musím říct, že předpis z roku 1958 byl širší a dokonalejší,“ říká advokát Lžičař

Správní řád má chybu
3. srpna 2007, Lidové noviny
JAN MARTINEK


Říkáte, že úředník stížnost občana na sebe vyřizuje sám, a ještě může stěžovateli uložit pokutu za urážku? Ale toto se mi jeví jako velmi demokratické, neboť tak nějak to chodí i na vysokých úrovních v USA, které jsou v demokracii mistrem světa.

V Americe mají prezidenta, který si vybere sám, jakou "pokutu" uloží darebácké zemi za její neamerické sklony, přičemž udělování hrdého titulu darebácký stát či říše zla, má v rukou jen on sám.

Ale tohle neplatí jen na mezinárodním poli (tč. oranici). V půli května si současný americký prezident přisvojil tzv. diktátorské pravomoci (dictatorial powers) pro případ nebezpečí, přičemž stav nebezpečí vyhlašuje zase on sám. Však v americkém tisku už se objevují úvahy o tom, zda se v příštím roce prezidentské volby budou vůbec konat, jestli stávající prezident G.W.Bush nevyhlásí vyjímečný stav (martial law). Vždyť pro Ameriku by mohlo být velmi nebezpečným stavem přijít o takového prezidenta, úředníka velkých korporací, jakým je právě on, vystavit ho vyšetřování, a narušit tak moc a globální agendu neokonzervativců.

Čeští občané si stěžují na svoji vládu kvůli kolaboraci na přípravě americké okupace Brd. Bylo by znakem naší zaostalosti, kdyby o stížnosti nerozhodovala česká vláda, či nejlépe její předseda-úředník Topolánek sám. Referendum tomu nemůže rozumět, mohlo by být neamerické, neboli hluboce nedemokratické.

Žádné komentáře: