10 srpna, 2007

Megalež válka proti terorismu

Dnes v Lidových novinách:

Zdá se, že nešťastný americký projekt jménem Irák se chýlí ke konci.
· V září má prezident Bush předložit Kongresu zprávu o vývoji situace.
· Tu se, prakticky bez ohledu na její obsah, chystá většina zákonodárců využít k prosazení viditelného začátku odchodu jejich vojsk.
· Američané se tak začnou stahovat ve chvíli, kdy mají konečně po čtyřech letech v Iráku správný počet vojáků (o 30 tisíc víc než těsně po invazi), správného velitele, generála Davida Petraeuse, a správnou strategii, jejímž je Petraeus hlavním autorem.
· Mnozí jistě budou považovat toto tvrzení jen za další v řadě zbožných přání, nicméně řada dříve kritických novinářů a expertů hlásí z Iráku, že strategie má zřetelné výsledky.
· V každém případě by ani velitel přesvědčený o marnosti své mise nikdy stahování neoznamoval dlouho dopředu - jen by tím protivníkovi sdělil, jak dlouho mu stačí vydržet, aby vyhrál.
· Jenže politika si žádá přesně toto.
· Na to, co bude dál, je snazší nemyslet.

Čest kolonialistů-začátečníků
10.srpna 2007, Lidové noviny
Martin Weiss, komentátor LN


Spíš než o „nešťastný americký projekt jménem Irák“ jde o megalež zvanou válka proti terorismu:

Podle R.W.Behana hned po nástupu do úřadu v r.2001 Bushova administrativa uvažovala o útoku na Afghánistán a Irák. S terorismem to nemělo nic společného. Přepadení suverenního státu je porušením Charty OSN, proto potřebovali věrohodné ospravedlnění agrese. Teroristický útok 11.9.2001 poskytl skvělou příležitost. Bush oznámil světu, že USA nebudou činit rozdílu mezi teroristy a státy, které jim poskytují útočiště, a tak se zrodila válka proti terorismu.

Její podvodný charakter vyplývá z následujících fakt: Byl svržen afghánský stát místo aby byli pochytáni teroristé. Bin Laden zůstal na svobodě. V době přepadení v Iráku žádní teroristé nebyli. V obou zemích byly instalovány loutkové režimy, jsou pokryty trvalými vojenskými základnami ve strategické blízkosti uhlovodíkových zásob. Příznačné je, že dokončované americké vyslanectví zahrnuje 21 mnohaposchoďových budov na rozloze o 104 akrech pro 5.500 diplomatů, zaměstnanců a rodinných příslušníků. Je 10x větší než kterékoliv US vyslanectví na světě.

Čtyři roky násilí přinesly smrt téměř 4 tisícům mladým Američanům, sedmkrát tolik je zmrzačených. Stovky tisíc mrtvých Iráčanů, miliony uprchlíků, irácká ekonomika a infrastruktura v ruinách. Zuří občanská válka. Obrovské a stále narůstající náklady. Přitom válka proti terorismu terorismus nepotačila, ale naopak podnítila. Nevyústila v globální dominanci USA podle Projektu nového amerického století, ale naopak vedla ke globálnímu odporu proti tomu, co tato žalostná ideologie napáchala.

Bush a Cheney neuvažují ani o sebemenší změně tohoto kursu, žádají víc vojáků, víc peněz, nové cíle. Jediným možným řešením tohoto šílenství je zbavit je úřadu.

Chce se dodat: Jen aby stihli ještě aspoň ten radar v Brdech.

Žádné komentáře: