16 srpna, 2007

Skrze ucho jehly

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Pro lidoveckého poslance Ludvíka Hovorku prý už jeho straničtí kolegové chystají hranici.

· S velkou mírou nadsázky to včera připustil jeho stranický šéf Jiří Čunek.

· Odpovídal totiž na dotaz, zda Hovorkovi, který jako jediný koaliční poslanec nepodpoří reformu, jeho strana nyní vyhlásí džihád.

· „Pořád jsme křesťanskou stranou, takže džihád asi není zcela na místě. Ale zkuste zapátrat po něčem obdobném v křesťanské tradici,“ žertoval Čunek.

· „Křesťané přeci lidi rovnou upalovali,“ vyhrkl okamžitě se smíchem reportér TV Nova.

· „A rádi,“ smál se lidovecký vicepremiér.

· Předtím ovšem o Hovorkovi mluvil o poznání vážněji.

· Lidovci jsou z jeho postoje zklamaní, vyčítají mu, že kvůli němu neprosadili do reformy více, ale trestat ho prý nebudou.

· Také ostatní poslanci KDU-ČSL Hovorkovi zazlívají, že s nimi nedokázal „držet basu“.

· Sám Hovorka trvá na tom, že se řídil svým „svědomím a selským rozumem“.


Kam se „zrádcem“? Na hranici

16. srpna 2007, Lidové noviny

pdk, val

Dejme tomu, že jsem volil sociální demokracii a její program. Ne konkretní jména, protože kandidáty blíže neznám. Možná jsem tak i já zvolil Melčáka či Pohanku. Tak to je tedy rána, jsem pěkná krysa spáchavší podraz na důvěře voličů. Mám teď sebou opovrhovat nebo si rovnou hodit mašli?

V koalici si taky stěžují na zrádce. Hovorka od lidovců hlasuje proti pravicové reformě. Někde v bibli se tuším říká, že spíš se velbloud prosouká uchem jehly, nežli boháč proleze do království nebeského, nebo tak nějak. Podle tohoto křesťanského zákona se zdá, že vlastně jenom Hovorka v tom KDU/ČSL není zrádcem.

Obávám se, že do království nebeského se neprosoukají nejen lidovci, usilovně tlačící před sebou zadnice našich bohatých, ale se svým okázalým přepychem bude mít potíže proklouznout především celý Vatikán včetně papeže.

Žádné komentáře: