30 srpna, 2007

Zákon o protiprávnosti kapitalistického režimu

Dnes v Lidových novinách:

Co s extrémní levicí a pravicí nesvedly národní státy, dokáže možná Evropská komise. Co nelze vyřešit na národní úrovni, pošle se do Bruselu. Na té zásadě se shodnou eurooptimisté i euroskeptici. Jedni s nadšením, druzí se smutkem.

Gentlemanská dohoda:
· Zákon o protiprávnosti komunistického režimu z července 1993 své vykonal, mnohé trestné činy nemohly být promlčeny, ale to je vše, co od něj lze čekat.
· nedávné snaze pravicových senátorů raději ani nemluvme.
· Návrh novelizovat zákon tím, že za slovo „propaguje“ vložíme slova „komunistické, nacistické nebo jiné podobné“ a slovo „prokazatelně“ zrušíme, znamená nechtěný návrat do časů služebné zákonnosti.
· Přijde-li však směrnice proti extremismu z Bruselu, komunisté budou muset vysvětlit, jak to myslí se svou vizí vystřídat kapitalismus „pokrokovější společensko-ekonomickou formací“ a jak si představují „klíčovou úlohu společenského vlastnictví“.
· Ideálním řešením by bylo, kdyby sněmovní dohoda před přijetím zákonné implementace evropské direktivy dala komunistům čas přeměnit se na Socialistickou stranu Čech a Moravy s příslibem hlídat veřejná vystoupení výtečníků typu Václava Exnera či Marty Semelkové.
· Pokud by se této gentlemanské dohodě vzepřeli, ať bruselská norma ukáže, co umí.

Bruselská metla na radikály
30.srpna 2007, Lidové noviny
David Klimeš, novinář


Zákon o protiprávnosti kapitalistického režimu... Co kdyby komunisti propašovali něco v tomto smyslu ke schválení do Bruselu? Zakazuje se propagace a hnutí směřující k schvalování soukromého vlastnictví a tržního hospodářství a podobných zaostalých režimů. Přijde-li směrnice z Bruselu schválená kvůli dojítí k přehlédnutí jejího pravolevého převrácení z nedbalosti, musela by koalice vysvětlit, jak to myslí se svojí vizí nezvratně vystřídat komunismus a socialismus již překonanou kapitalistickou sociálně ekonomickou formací.
Ideálním řešením by bylo, kdyby sněmovní dohoda před přijetím zákonné implementace evropské direktivy dala koalici čas přijmout vedoucí úlohu mezitím už úspěšně přeměněné Socialistické strany Čech a Moravy s příslibem pohlídat si výtečníky typu Vlastimila Tlustého před doplněním reformy o milionářskou dávku.

Žádné komentáře: