06 srpna, 2007

Kterak souvisí Brdy s Hirošimou

Dnes v Lidových novinách:

V srpnu v pětačtyřicátém v Evropě již utichaly oslavy porážky Německa a řečeno se spisovatelem Jiřím Muchou začínal nebezpečný mír.
· Boje ale dál pokračovaly v Asii, a teprve zdrcující účinek prvních atomových bomb svržených americkým letectvem 6.srpna na Hirošimu a o tři dny později na Nagasaki přiměl Japonsko ke kapitulaci.
· Až jejím podpisem v září definitivně skončila druhá světová válka.
· Když po dvaašedesáti letech japonský ministr obrany a rodák z Nagasaki prohlásil, že americký atomový útok byl tehdy nevyhnutelný, protože bylo nutné ukončit válku a zabránit Sovětskému svazu v invazi do Japonska, propukl skandál a ministr musel rezignovat.
· Většině Japonců totiž stále mnohem více vyhovuje, když jsou považováni za oběť tragických důsledků ničivé války, a nejsou příliš ochotni připouštět si svou spoluodpovědnost za neblahou válečnou minulost.
· Pro generace, které v následujícím více než půlstoletí nepoznaly na evropském kontinentu kromě Balkánu hrůzy válečných konfliktů, je přirozeně nepochopitelné, že ve válce jsou mrtví na straně protivníka považováni za pozitivní faktor, protože znamenají oslabení jeho potenciálu.
· Takto nehumánní je každá válka, ať už bojující strany sledují sebeušlechtilejší zájmy a cíle.
· Že většina obětí byli obyčejní lidé a nikoliv vojáci, nebylo nic mimořádného a nikdo nepochyboval o spravedlnosti jejich údělu.
· Svržení atomových bomb bylo přijato s ulehčením

Historie je k Hirošimě nespravedlivá
6.srpna 2007, Lidové noviny
Vladimír Bystrov, publicista


Brďanům se stále nedostává informací. Jsou to prostí lidé od lesa, a možná by pomohla větší názornost. Třeba by pan Klvaňa mohl ukázat sevřenou pěst. Rozumíš tomu? Tomu brďan porozumí.

Kdyby pořád ještě nerozuměli ostatní občané, měla by si vyhrnout rukávy celá vládní koalice. ODS by mohla přidržet národu ruce v poloze otevřené náruče, koaliční partneři každý jednu roztaženou nohu. Základna připravena pro příchod cizích spřátelených vojáků.

Kdyby se Čecháčci stále ještě zoufale domáhali referenda, nezbývalo by než povolat Vladimíra Bystrova. Nejlépe u příležitosti výročí sežehnutí Hirošimy a Nagasaki za účelem, aby tam nemohla předčasně vstoupit noha sovětského osvoboditele. Snad Bystrov jediný nás všechny přesvědčí, že n á š radar, třeba i bez těch raket v Polsku, bude zárukou toho, že ani Česko (daného času bývalé) se už žádné říši zla znovu osvobodit nepodaří. Většina obětí budou obyčejní lidé a nikoliv vojáci, což nebude nic mimořádného a nikdo, zejména v USA, nebude pochybovat o spravedlnosti jejich údělu.

Žádné komentáře: