19 srpna, 2007

Přesvědčení bez rizika

Dnes v Lidových novinách:

Nacistický a komunistický režim se v mnohém lišily, mnohé však měly společného.
· Mezi jinými to, že produkovaly zvláštní sortu zločinců, normálních a průměrných lidí, kteří by vlastní rukou ani mouše neublížili, ale ve specifických podmínkách totalitního režimu se z nich staly spolehlivé převodové páky vraždící mašinerie.
· Fanatici jedné pravdy slepě vykonávající příkazy shora.
· Adolf Eichmann a Ludmila Brožová-Polednová.
· Dělnická prokurátorka Ludmila Brožová-Polednová nemůže být s Adolfem Eichmannem srovnávána v množství mrtvých.
· Některé její odpovědi na otázky Hany Čápové (LN 2.8.) však jako by vypadly z protokolů ze soudního přelíčení s Adolfem Eichmannem v roce 1961.
· Necítí se vinna.
· Eichmann se také necítil.
· Oba jen plnili příkazy nadřízených.
· Obžaloba prokurátorky z procesu s Miladou Horákovou vyvolává celou řadu otázek.
· Ta nejdůležitější: Proč tak pozdě?
· Dokumenty, na jejichž základě má být souzena, jsou známé již od poloviny devadesátých let.
· Dále: Když může být postavena před soud Brožová-Polednová, proč ne také další prokurátoři a soudci z ostatních politických procesů padesátých let?
· Procesů s hrdelními tresty byly stovky a ve stejném řádu se bude pohybovat také počet prokurátorů a soudců.
· Určitě řada z nich dnes ještě žije.
· Proč je někdo cílevědomě nehledá?

Jen plnili pokyny
O MODERNÍ MORÁLCE HISTORICKÁ LEKCE
18. srpna 2007, Lidové noviny
Petr Zídek, redaktor Orientace


Když může být postavena před soud Brožová, která si za svými činy stojí dodnes, proč ne taky další prokurátoři? Jistě. A co dnešní politická a mediální elita, která si taky stojí za svým přesvědčením a činy? Může se dočkat třeba morálního odsouzení? Inspirací k takové úvaze může být text bývalého Američana žijícího v Dánsku Rona Ridenoura (Denmark's murderous war alliance with USA). Reaguje na stažení dánských vojenských jednotek z Iráku. Domnívá se, že dobrovolní vojáci, i ti kteří vydávali rozkazy jsou vinni masovými vraždami a válečnými zločiny. Válečnými zločinci jsou podle něho i politici dopouštějící se válečného teroru, stejně jako ti, kteří je volí. Považuje za licoměrnost, když vražední agresoři sami sebe považují za oběti a hrdiny, zatím co ti bránící se jsou označováni za teroristy. Podle charty OSN a Ženevských konvencí má přepadený morální právo pozvednout zbraně k sebeobraně. Podle Charty a rezolucí OSN váleční zločinci mají být souzeni Mezinárodním soudem, tzn. že Bush, Cheney, Blair, dánský Rasmussen a spol. by měli být za vzpírání se mezinárodnímu právu zatčeni a předáni Haagskému tribunálu. Stát Dánsko podle Ridenoura je agresor a válečný zločinec podle své vlastní ústavy.

Náš stát, naše vláda, také spolupracují se Spojenými státy, mj. proti vůli většiny národa jim chtějí umožnit postavit si u nás radarové zařízení na "obranu obětí a hrdinů“. Za radar se postavil i bývalý prezident Havel. Mohou se tedy tito lidé obávat, že jednou taky mohou být povoláni k zodpovědnosti? Myslím, že nemusí. Jak Ridenour konstatuje, Spojené státy, největší teroristický stát světa s daleko největším počtem invazí a intervencí proti téměř polovině světové populace, nikdy nebyly sankcionovány OSN nebo jinou politickou či právní institucí. USA jsou natolik mocné, že ani OSN se jich neodváží dotknout.

Je-li tomu tak, pak stát si za přesvědčením shodným se zájmy Spojených států je zřejmě investicí bez rizika.

Žádné komentáře: