27 srpna, 2007

Přebral jsem si to podle svého

Dnes v Lidových novinách:

Zokupantů se udělají osvoboditelé velmi jednoduše, přinejmenším v internetové encyklopedii Wikipedia: například v hesle věnovaném straně Baas se termín „okupace“ přemění na „osvobození“ a je to.
· Wikipedia je otevřený projekt.
· Kdokoli může články této dnes už největší encyklopedie světa číst a kdokoli může přispívat.
· Na změně jednoho slůvka v jednom článku by nebylo nic zajímavého, nebýt toho, že změnu v tomto hesle a mnoha dalších provedl někdo neznámý z počítačů, které na sobě měly inventární číslo Ústřední zpravodajské služby CIA.
· Přišel na to student Virgil Griffith ze Santa Fe Institutu v Novém Mexiku.
· Není na tom nic zas tak zázračného -identifikační číslo, takzvaná IP adresa, se objevuje například u každého příspěvku do diskuse na Neviditelném psu nebo Lidovkách a umístění dokáže vystopovat utilita tracert.exe, která je součástí Windows.
· Udivující je na tom všem jen to, že mamlas ze CIA neví, že anonymita internetu je značně problematická.
· No a když jsme u toho, v české verzi Wikipedie se našly stopy po manipulaci s údaji o našich lidovcích.
· Stopy vedou k jinak jistě svatým činovníkům této strany.
· Zabránit manipulaci nelze.
· Příště si „muži v černém“ dají víc pozor a budou upravovat články z Wikipedie z internetové kavárny.
· Naštěstí je tu ultimativní pojistka - je v hlavách čtenářů.
· A ti si dovedou přebrat podle svého to, co čtou.
· Články o válce v Iráku a lidovecké politice si budou interpretovat podle svého, i kdyby se v článcích muži v černém rýpali od rána do večera.

Muži v černém
27.srpna 2007, Lidové noviny
ONDŘEJ NEFF


Je to zajímavá zpráva o té Wikipedii, a že nějaký mamlas z CIA dle O.Neffa v ní upravoval záznamy o své organizaci. Koukám jak se řekne anglicky mamlas, abych si to ověřil ve zprávách Googlu, ale žádného numskulla, gallota, nebo numbskulla v souvislosti s Wikipedií jsem tam neobjevil. Však jsem si říkal, že by mamlasi v CIA nevěděli, že anonymita na internetu je problematická? Jasně z toho vyplývá, že ty úpravy o válce v Iráku nebo Guantanamo Bay udělalo nějaké úplně cizí individuum, jenom k tomu účelu rafinovaně použilo počítačů inventovaných CIA. A taky FBI. Interpretuji si to tak, že obě organizace jsou v tom jasně nevinně, nepochybně v CIA a FBI mají ve svých věcech pořádek. Pokud jde o mamlasy z naší KDU-ČSL, tak to bude podobná pomluva.

Žádné komentáře: