09 srpna, 2007

Kterak případ Vondruška v dobré obrátiti

Dnes v Lidových novinách:

Vydá sněmovna poslance Josefa Vondrušku k trestnímu stíhání?
· Státní zastupitelství ji o to žádá, protože si myslí, že by se Vondruška měl před soudem zodpovídat z toho, že ve své dřívější roli bachaře týral vězně.
· Přitom ho při posledních volbách komunisté dali na kandidátku a do sněmovny ho vynesly preferenční hlasy voličů.
· Vondruškův případ v miniatuře zobrazuje rozpor naší demokracie: kdo spáchal trestný čin, měl by za něj být potrestán, na tom se shodnou asi všichni.
· Zároveň je ovšem komunistická strana, nástupkyně organizace podle zákona zavrženíhodné, stranou parlamentní – a její poslanci teď budou spolurozhodovat o tom, zda jeden z nich bude vydán k případnému potrestání.
· Nepůjde však ani tolik o ně, jako spíš o sociálnědemokratické poslance, o to, zda z trestní kauzy udělají kauzu politickou a bývalého bachaře ochrání před vyšetřováním a nezávislým soudem.
Máme tedy jedinečnou příležitost zkontrolovat, nakolik jsme se přiblížili k demokracii. Co bude vážit víc: hlasy voličů a kolegiální spřízněnost, anebo vláda zákona?

Hlas lidu, hlas zákona
9. srpna 2007, Lidové noviny
PETRUŠKA ŠUSTROVÁ


Ten Vondruška nám tu ale pěkně zamotává rozpor v naší demokracii, který se tu v miniatuře paní Šustrové zobrazuje. Spáchal-li trestný čin, měl by být potrestán, to dá rozum. Ovšem na druhé straně by ho mohla být škoda. Na té druhé straně tu totiž máme Spojené státy, náš demokratický vzor, a ten nepohrdl např.von Braunem, nebo Pinochetem a tomu podobně, pokud se postavili na správnou stranu. Možná by nepohrdli ani Vondruškou, bachařem z Minkovic. Mohl by být odsouzen k veřejně prospěšným pracem např. v Abu-Ghraib, nebo ještě lépe na Guantánamu, neboť Kuba by mu měla být historicky bližší.

A v palčivé otázce víz do Ameriky by nám mohlo šplhnout, kdybychom nabídli našemu spojenci kromě radaru i zřízení zařízení pro americké podezřelé vězně. Zrovna v pondělí jsem si přečetl článek o tom, že koncentrační tábory prý nevymysleli němečtí nacisti, nýbrž Britové, rovněž naši demokratičtí spojenci, a že Burové ještě dnes zvažují domáhat se odškodnění. Američané kromě zmíněných dvou údajně mají podobná zařízení ve východní Evropě, Africe, Asii, i doma v USA. Tomu případnému u nás by třeba mohl Vondruška jako odborník klidně i šéfovat, a odčinit tak své eventuální špatné skutky.

Žádné komentáře: