07 srpna, 2007

Vyjadřuje stanovisko redakce

Dnes v Lidových novinách:

„Odstěhování lidí do pohraničí se projevilo nedostatkem pracovních sil v zemědělství, a tak na náš okres musel být 20.dubna vypraven transport Němců.
· Na podzim byli odsunuti do Německa a místo nich do zemědělství přiděleni slovenští Maďaři.
· Ale i tak se ve žních nedostatek pracovních sil projevil,“ uvádí se v kronice české Ledče nad Sázavou na stránce věnované roku 1946.
· Takovéto zmínky je možné najít v mnoha jiných poválečných kronikách českých měst a mnoho starších Čechů si ještě dnes vzpomene na slovenské Maďary, kteří byli v prvních poválečných letech přivezeni do Česka „na práci“.
· Jednalo se o součást poválečného plánu, který počítal s tím, že české pohraničí, vylidněné vyhnáním sudetských Němců, bude dosídleno slovenskými Maďary - nuceně vystěhovanými z jižního Slovenska.
· Maďaři na Slovensku byli totiž po válce na základě Benešových dekretů zařazeni do stejné kategorie jako sudetští Němci, kolaboranti a zrádci - byli zbaveni veškerých práv a majetku.
· Do Maďarska se je ale nepodařilo vyhnat a „výměna obyvatelstva“, při níž byli měněni za Slováky z Maďarska, se nakonec týkala jen malé části slovenských Maďarů.
· V Maďarsku se totiž nepodařilo najít dost „vyměnitelných“ Slováků.
· A tak vznikl plán vystěhovat Maďary z jižního Slovenska do Česka, převážně do sudetského pohraničí.
· V roce 1990 se tehdejší Slovenská národní rada omluvila za Benešovy dekrety a vyhnání slovenským Němcům.
· Slovenští Maďaři na omluvu čekají dodnes marně.

Čeští Maďaři chtějí odškodnění
Lidové noviny, 7.srpna 2007
Luboš Palata


L.Palata opět promluvil na téma vyhnání a j.ubližování sudetským nacistům, kterým se nedopatřením nepoštěstilo spoluvyhrát vyhlazovací válku, a definitivně tak vyřešit otázku českého živlu roztahujícího se v německém Lebensraumu zvaném Československo. Eventuálně přeživší Heydrychův tiskový mluvčí by stěží uměl komentovat situaci příhodnějším jazykem.

Zřejmě stále německé, česky píšící LN, nezařazují dílo mezi texty, které nemusí nutně vyjadřovat stanovisko redakce.

Žádné komentáře: