20 srpna, 2007

Radarem proti nové době temna

Dnes v Lidových novinách:

Václav Havel, bývalý prezident republiky, podepsal v sobotu petici vyslovující se pro umístění amerického protiraketového radaru na území ČR.
· Od exprezidenta je to jistě pěkné, příznivců protiraketového systému mezi našimi prominenty není mnoho, všichni raději surfují na populistické vlně.
· Podpis na petici, která získala daleko méně podpisů než ta s opačným názorem, však „pan prezident“, jak Havla mnozí titulují, nezvolil zrovna šťastně.
· Mezi odpůrci radaru panuje obrovská iracionalita.
· To názorně ukázala páteční prezentace vojenských expertů, kteří veřejnost informovali o eventuální škodlivosti radaru pro obyvatelstvo vesnic kolem vojenského prostoru.
· Nejen starostové „z Brd“, ale i šéf opozice Jiří Paroubek odmítli stanovisko hlavního hygienika armády s tím, že mu nevěří.
· Radarová stanice není ani na rýsovacích prknech projektantů a už kolem ní vládne atmosféra vykalkulovaného populismu a lidového duchaření.
· Dalo by se říci, že v takové chvíli má podpis bývalého prezidenta, jenž má obrovský kredit mezi občany, pro radarové příznivce nedozírnou cenu.
· Samozřejmě ano, jenže mohl by mít větší, kdyby si exprezident vybral jinou chvíli než na rockovém festivalu.
· Petice na koncertě je sice stylová, ale zase se snadněji zpochybňuje.
· Podepsal to mezi pivem a písničkou, řeknou protiradaristé.
· Je to škoda, Václav Havel přitom ví dobře, jak pracovat nejen s kontextem, ale i s veřejným míněním a médii.

Radarový kontext
PRAHA 20.srpna 2007
Lidové noviny: Martin Zvěřina


Exprezident Václav Havel se vyslovil kladně k radaru. Slovo filozofa má váhu. Zazněla i slova filozofa amerického, a to je přímo superváha:

Filosof Philip Atkinson z Think Tanku prezidenta Bushe volá po konci demokracie. Žádá, aby se Bush stal vládcem světa, tak jako Caesar byl římským císařem. Měl by být zároveň doživotním prezidentem Spojených států. Irák by měl být etnicky vyčištěn od Arabů pomocí nukleární genocidy a znovudosídlen Američany. Dnešní moderní zbraně totiž znamenají, že národ buď může spáchat genocidu a nebo sebevraždu. Příkladem je Izrael. Buď srovná Írán se zemí, nebo ten vymaže z mapy světa izrael. Pro Bushe je nejrozumnější masakrovat Iráčany nukleárními zbraněmi, dokud se nepodřídí jeho požadavkům, nebo dokud nebudou všichni mrtví. Vyčištěním Iráku od Arabů a jeho dosídlením Američany by Bush dosáhl okamžitých cílů: popularitu v armádě, obohacení Ameriky přeměnou arabského Iráku na Americký, posílil by americkou prestiž zastrašením nepřátel Ameriky. Taková akce by podle Atkinsona umožnila Bushovi vyhlásit vyjímečný stav, stát se doživotním prezidentem Spojených států, ev. vládcem celého světa. Jenom Amerika sjednocená pod jedním vládcem by měla tu sílu zachránit lidstvo od hrozeb nové doby temna teroristů vybavených nukleárními zbraněmi.

Je moc dobře, že radar nesmrdí a nezáří, ale hlavně že víme kdo si jej u nás postaví a proč. A je přímo skvělé že máme šanci umístěním radaru přispět k realizaci myšlenek významných filozofů. A vůbec nevadí, že ten náš se vyslovil na rockovém koncertě, hlavně že kladně, a zůstává tak věren své pověsti bojovníka proti totalitarismu.

Think Tank Suggests Bush should be President For Life
Neo-Cons: Make Bush Dictator Of The World

Žádné komentáře: