03 srpna, 2008

Nelidská práva

Dnes v Lidových novinách:

PEKING/PRAHA Kritika, která se snesla na Čínu z celého světa, vyburcovala komunistický režim necelý týden před startem olympijských her k nečekaným krokům.
  • Nejprve před zahraniční novináře předstoupil prezident Chu Ťin-tchao a poté Číňané částečně uvolnili internetovou cenzuru.
  • Chu Ťin-tchao vyzval žurnalisty, aby „nepolitizovali hry".
  • Čínský režim se rozhodl, že umožní prohlížení stránek zahraničních organizací, které se zabývají lidskými právy a které kritizují čínské vedení.
  • Navíc třeba na stránky Amnesty International se dalo v Pekingu připojit i mimo mezinárodní tiskové středisko v olympijském areálu, takže podle prvních zpráv byly přístupné i pro čínské obyvatele.
  • Ne všechny internetové stránky ale Čína povolila.
  • Nedostupné zůstávají weby tibetského exilového hnutí, čínské opozice i náboženského hnutí Falun Kung, stejně jako veškeré informace o masakru na náměstí Nebeského klidu při studentských demonstracích v Pekingu v roce 1989.
  • „Vítáme fakt, že Čína už neblokuje naši stránku," podotkla Roseanne Rifeová, ředitelka Amnesty International pro záležitosti Asie.
  • „Ale do svobody projevu to má stále daleko.
Čína nečekaně uvolnila cenzuru
Lidové noviny, 2. srpna 2008
MARTIN PRACHAŘ
http://www.lidovky.cz/cina-necekane-uvolnila-cenzuru-dme-/ln_noviny.asp?c=A080802_000039_ln_noviny_sko

Západní civilizace otrokářů, kolonizátorů, chronických agresorů, okupantů, ekonomických parazitů, mučitelů a pod. pokřikuje zarputile přes čínské hranice cosi o dodržování lidských práv. Číňané z tohoto pojetí lidských práv musejí být tumpachoví. Proč ten Západ po nich chce takové ošklivé věci? Oni těch svých mají na svědomí sami ještě dost.
Zrušit cenzuru internetu? diví se zřejmě Číňané. Ale s radostí, my jsme jen nechtěli aby se naši čínští občané, hlavně děti, zbytečně těmi podivnými zvyklostmi na Západě neznepokojovali a hlavně aby se to nepokoušeli napodobovat.
Nakonec ten stále šířeji a neomezeně dostupný internet by mohl přerůst přes hlavu samotnému západu a mohl by přiblížit počátek konce civilizace na shora uvedeném pojetí lidských práv postavené.

Žádné komentáře: