25 srpna, 2008

Na pohovku se netěšte

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Tento týden hodlá česká vláda podepsat dohodu upravující podmínky pro pobyt amerických vojáků na našem území.
  • Smlouva SOFA bude podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga dojednána do čtvrtka, kdy se sejde premiér Mirek Topolánek s ministryní obrany Vlastou Parkanovou.
  • Smlouva SOFA představuje dohodu ČR a USA o právním postavení a podmínkách pobytu amerických vojáků na českém území.
  • Původně měla být smlouva dokončena až na podzim.
  • Šéf české diplomacie ale odmítl názor, že by bylo její dojednání urychleno pod vlivem ruskogruzínského konfliktu.
  • Polský prezident Lech Kaczynski před pár dny přiznal, že vyhrocená situace na Kavkaze přispěla k rychlému uzavření dohody s USA o raketové základně v Polsku.
  • „Radar, který u nás bude umístěn, nemá s Ruskou federací co dělat.
  • Je namířen úplně jiným směrem.
Dohoda k radaru tento týden
Lidové noviny, 25. srpna 2008
kož, čtk
http://www.lidovky.cz/dohoda-k-radaru-tento-tyden-ddx-/ln_noviny.asp?c=A080825_000013_ln_noviny_sko&klic=227213&mes=080825_0

SOFA? To není pohovka pro chvíle pohody. Nejspíš to bude "Smlouva O Faktické Anexi", protože dnes k ovládnutí satelita už netřeba mohutnou vojenskou přítomnost. Postačí pár vojáků s tím radarem a to ostatní zařídí servilní koaliční vláda.

Podpis SOFA nebyl urychlen rusko-gruzínským konfliktem? V Polsku to bylo právě naopak. Jak píše Ardeshir Ommani ( http://mathaba.net/news/?%20x=603611 ) Bílý dům měl tak naspěch v prvních dnech gruzínské krize vymámit z Poláků dohodu o raketách, že byl připraven zaplatit jakoukoliv cenu aby si naklonil proimperialistickou polskou elitu.

Radar, který bude umístěn v Česku nemá co dělat s ruskou federací? Tak o tom píše Seumas Milne v The Guardian ( http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/aug/14/russia.georgia ): Během posledních desetiletí nemilosrdná expanze NATO na východ přiblížila západní vojenskou alianci těsně k hranicím Ruska, hluboko na území bývalého SSSR. Americké vojenské základny se šíří východní Evropou a Střední Asií jak Američané pomáhají instalovat jeden anti-ruský klientský režim za druhým. Nyní Bushova administrativa připravuje místa pro raketový obranný systém ve východní Evropě, průhledně namířený na Rusko...

Žádné komentáře: