30 srpna, 2008

Bushovo přednostní právo

Dnes v Lidových novinách:

Bývalý bosenskosrbský předák podruhé stanul před haagským tribunálem.
  • Ke své vině se odmítl vyjádřit
  • HAAG/PRAHA Radovan Karadžič se cítí nevinen ve všech bodech obžaloby.
  • Tato slova včera předsedající soudce Iain Bonomy zapsal do spisů Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).
  • A to přesto, že někdejší vůdce bosenských Srbů a svého času jeden z nejhledanějších mužů planety takové prohlášení vůbec neučinil.
  • Vzhledem k tomu, že se však Karadžič při svém druhém slyšení u soudu ke své vině či nevině odmítl vůbec vyjádřit, zapsal soudce v souladu s pravidly: „cítí se nevinen“.
  • Očekává se, že proces bude zahájen začátkem příštího roku.
  • Karadžičovo včerejší vystoupení před tribunálem v rámci předběžného řízení netrvalo ani půl hodiny.
  • Jeden ze strůjců balkánské války, který se před spravedlností skrýval 13 let, však při něm stihl zpochybnit legitimitu ICTY: „Tento soud se sice prezentuje jako soud mezinárodního společenství, ale ve skutečnosti jde o soud Severoatlantické aliance,“ uvedl Karadžič a dodal, že NATO i Spojené státy usilují o jeho likvidaci.
Karadžič: „Jste soudem NATO“
Lidové noviny, 30. srpna 2008
ŠÁRKA DAŇKOVÁ
http://www.lidovky.cz/karadzic-jste-soudem-nato-0yb-/ln_noviny.asp?
c=A080830_000051_ln_noviny_sko

Karadžič má zřejmě pravdu když říká, že tribunál v Haagu je soudem NATO, protože kdyby tento soud nebyl jednostranně orientován, musel by být přece za válečné zločiny souzen především prezident Bush a jeho lidé.

Jak píše H. Siddiqui ( http://www.asiantribune.com/?q=node/12951 ), nejmocnější muž na Zemi zneužívá svoji autoritu a vede svou zemi na scestí do války, ke katastrofě pro všechny. Zruinoval americkou ekonomiku a destabilizoval celou zeměkouli. Přivodil smrt spoustě neviných lidí v cizině i tisícům svých spoluobčanů. Zřejmě žádný americký prezident nepoškodil obraz Spojených států ve světě jako on. Bude trvat léta než tato krvavá skvrna po jeho odchodu vymizí.

25.7.2008 the House Judiciary Committee otevřel projednávání rezoluci kongresmana Dennise Kucinicha, ale jak argumentuje bývalý Los Angeleský právník Vincent Bugliosi, pouhé zbavení funkce by bylo výsměchem vzhledem k tomu, co spáchal. Bush by měl být souzen za zločiny proti lidskosti.

Bushův soud by byl zadostiučiněním pro miliony, kteří ztratili své blízké, nebo byli postiženi jeho zločinnou činností. Pomohlo by to obnovit americké vůdcovství, a zahojit rány způsobené Bushovou administrativou. Umožnilo by neameričanům pohlížet na USA s respektem a pomohlo by to ukončit nejen atlantické rozdělení ale i globální dělící linie. Lidé by věděli, že žádný zločin, velký či malý, nezůstane nepotrestaný v USA - zemi dost odvážné na to, aby uvrhla za mříže svoji nejvyšší autoritu za spáchání zločinů proti lidskosti. Soud by měl i odstrašující účinek pro každého rádoby Hulagu Khana vydat se na imperiální cestu a páchat masové zločiny.

Pozn.: 35 článků obžaloby prezidenta Bushe, předložených Kucinichem americkému senátu, viz: http://www.pdfdownload.org/pdf2html/pdf2html.php?url=http%3A%2F%2Fwww.democrats.com%2Ffiles%2Famomentoftruth.pdf

Žádné komentáře: