16 srpna, 2008

Lidstvo nemá většího nepřítele

Dnes v Lidových novinách:

Moskva změnila současné dění ve zlomový okamžik ve vztazích Západu s Ruskem
  • Dlouho jsme oba tvrdili, že Rusko vůči Gruzii a jejímu prozápadnímu prezidentu Michailu Saakašvilimu uskutečňuje politiku usilující o změnu režimu.
  • Předpověděli jsme, že nevloží-li se do věci důrazně a jednotně Západ, blíží se válka.
  • Teď sledujeme Ruskou invazi do Gruzie.
  • Západ v čele s USA mohl této válce předejít.
  • Namísto toho Moskva překročila Rubikon a změnila současné dění ve zlomový okamžik ve vztazích Západu s RuskKem v éře po skončení studené války.
  • Co přesně boje vyvolalo, je nejasné.
  • Každá strana obhajuje svou verzi.
  • Určitě ovšem víme, že Gruzie reagovala na opakované provokativní útoky jihoosetských separatistů řízených a financovaných Kremlem.
  • Nešlo o válku, kterou by si Gruzie přála; byla přesvědčena, že cestou strategie měkké moci se v Jižní Osetii pomalu prosazuje.
  • Ať už gruzínská vláda jakkoli chybovala, Ruské konání to ospravedlnit nemůže.
  • Kreml podnikl invazi do sousedního státu, což je nezákonný projev agrese porušující Chartu OSN a zásadní principy spolupráce a bezpečnosti v Evropě.
RUSKO PŘEKRAČUJE RUBIKON
Lidové noviny, 16.srpna 2008
Richard C.Holbrooke, Ronald D.Asmus, američtí diplomaté Clintonovy administrativy
http://www.lidovky.cz/rusko-prekracuje-rubikon-0y2-/ln_noviny.asp?c=A080816_000061_ln_noviny_sko

Paul Craig Roberts, který byl tajemníkem ministerstva financí v Reaganově administrativě, má jiný názor:
US média vyšla vstříc Bushovu režimu a hovoří o „ruské invazi" aby zakryla etnickou čistku od Rusů v Jižní Osetii. Arogantní Bushův režim očekával, že Rusko akceptuje tento akt americké hegemonie. Odpověď republikánů na ruské odmítnutí jejich scénáře a na to, že se Rusko nedalo zastrašit, byla tak imbecilní, že otřásla výsledky vymývání mozků, kterému jsou američané vystaveni, jak o tom svědčí čtenářský ohlas. Po McCainovi jako ozvěna i prezident Bush, hlavní agresor 21. století, požaduje, aby jedny země nenapadaly jiné. Co tedy dělá Bush v Iráku a Afghánistánu, k čemu je to válečné námořnictvo a propaganda šířená proti Íránu? Odvolali snad nejhorší váleční štváči moderních časů – Bush a McCain – americko-izraelský útok proti Íránu? Jestli McCain bude zvolen prezidentem, stáhne americké jednotky z Iráku a Afghánistánu, protože jedny národy druhé nenapadají? Nebo ho v tom předběhne prezident Bush? Všichni známe odpověď.
Tyto dvě nastrčené loutky jsou ohromeny, že se Rusové od Američanů přiučili hegemonii, když předtím, možná naivně, jednali na základě dobré vůle. Najednou západní evropané zjišťují, že být spojencem USA je jako držet tygra za ocas. Německo, Francie a Itálie musí děkovat bohu, že blokovaly vstup Gruzie do NATO. Ukrajina ochořelá nacionalismem bude předmětem příštího konfliktu mezi americkými nároky a Ruskem. Rusko se poučilo, že poskytnutí svobody částem svého impéria neznamená jejich nezávislost, ale jejich absorpci do impéria amerického.
Pokud dostatečný počet Američanů nepřekoná stav po vymývání mozků a manipulované volební mašiny, nezbaví se republikánů, a neučiní neocony odpovědné za zločiny proti lidskosti, šílená neoconská americká vláda vyprovokuje nukleární válku s Ruskem. Neokonzervatismus představuje největší nebezpečí, kterému kdy čelila Amerika a svět. Lidstvo nemá většího nepřítele.
http://www.countercurrents.org/roberts150808.htm

Žádné komentáře: