10 srpna, 2008

Google: brańte internet

Dnes v Lidových novinách:

Žádná vláda na světě nezlepšila ekonomické a politické postavení tolika lidí tak razantně a v tak krátkém čase jako vláda čínská.
  • Je proto namístě otázka, proč vládnoucí čínské garnituře stále nadáváme do komunistů.
  • Prokazujeme tím totiž komunismu naprosto nezaslouženou úsluhu.
  • Nynější čínský ekonomický systém je hluboce liberální, plně srovnatelný s tím, jenž funguje v Hongkongu, Tchaj-wanu nebo Jižní Koreji.
  • V Číně je kapitalismus.
  • Pružný, rychlý, dravý, mladý.
  • Čínský režim se liberalizuje v každém ohledu.
  • Ať už si čínská vládní garnitura říká jakkoli, nejsou to komunisté.
  • Západní svět jistě má vytvářet tlak na prohlubování demokratických pravidel v Číně, ale je strategická hloupost (či lenost?) nadávat jim do komunistů.
V Číně nevládnou komunisté
Lidové noviny, 9. srpna 2008
Karel Kříž ekonom
http://www.lidovky.cz/v-cine-nevladnou-komuniste-ddz-/ln_noviny.asp?c=A080809_000044_ln_noviny_sko

Bylo by to opravdu neslušné od komunistů, kdyby za jejich vlády Čína byla ekonomicky úspěšná. Protože úspěch má, je logické, že Čínu už komunisté neovládají, jak správně dedukuje Karel Kříž.
Že v Číně komunisté už nevládnou svědčí nejen ten ekonomický úspěch, ale i to, že Čína omezuje internet. Tím dokonce předbíhá Ameriku, která se na to teprve chystá. Vyděsilo to samotný Google, který upozorňuje, že internetu, jak jej známe, hrozí vážné nebezpečí. Ve Washingtonu se debatuje o tzv. "neutralitě sítě". Sněmovna reprezentantů se chystá v nejbližší době odhlasovat zákon, který by internet ze základu změnil. Velkým telefonním a kabelovým společnostem má být poskytnuta pravomoc rozhodnout, co budeme smět a co nebudeme smět na internetu vidět. Chtějí vybudovat dvouúrovňový systém a blokovat ty, kteří nebudou schopni platit. Google vyzývá uživatele Google k obraně. http://www.google.com/help/netneutrality_letter.html
Dá se čekat, že začne-li zbraň "svobodný internet" mířit proti zájmům jeho tvůrců, bude třeba jej zkrotit. Třeba i po vzoru čínských nekomunistů.

Žádné komentáře: