21 srpna, 2008

Místo tanků rakety?

Dnes v Neviditelném psovi:

Kdepak jsou uctívači neviditelné ruky trhu, kteří nám před osmnácti lety tvrdili, že tržní prostředí s sebou přináší rozvoj demokracie a politických svobod?
  • V jedné supertržní zemi s vězni svědomí a ostrakizovaným dalajlámou se dnes koná olympiáda a samotný ráj divokého kapitalismu, Rusko, se nevybíravě pře o atraktivní kavkazská teritoria.
  • Michael Kocáb, který se druhdy měrou zásadní postaral o odchod nevítané Rudé armády z Československa a jenž se vrací do politického ringu v zeleném triku, je nejznámějším z těch, co poslední dobou straší ruským medvědem a pejorativně oprašují sovětskou symboliku.
  • Premiér Topolánek, vicepremiér Vondra i ministr zahraničí Schwarzenberg jim ochotně naslouchají.
  • Máme se tedy společně s okolním světem čeho bát?
  • Děsit se ale, že by se jednoho dne mohly ocitnou ruské tanky na českých, moravských a slezských náměstích jako před čtyřiceti lety, mohou jen jedinci labilní, neinformovaní a předpojatí.
  • Ruská uniforma se může leda tak zjevit v Brdech, když si ji na svůj radar pozvou Američané.
SVĚT: Rusko není Sovětský svaz
Právo 18.8.2008
Neviditelný pes, 21. srpna 2008
Lukáš Jelínek
http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-rusko-neni-sovetsky-svaz-deh-/p_zahranici.asp?c=A080820_093345_p_zahranici_wag

Neděsím se toho, že by se u nás jednoho dne mohly objevit ruské tanky. Spíš se objeví něco jiného, a nejen u nás:
Polsko je posledním obětním beránkem americké zahraniční politiky diktované vojensko průmyslovými lobisty ve Washingtonu, píše George Monbiot v The Guardian (http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/aug/19/usforeignpolicy.russia). Právě když Rusko demonstruje co se stane bývalým favoritům, kteří je znepokojí, Polsko souhlasí s umístěním americké základny raketové obrany na svém území. Ukazuje se, že tyto raketové systémy budou konečně k užitku: musí zastavit rakety, které teď Rusko zacíli na Polsko, Českou republiku a Spojené království.
Raketová obrana je tak nákladná a opatření k jejímu překonání tak levná, že kdyby to US vláda s uvedením obranného systému do provozu myslela vážně, Spojené státy by zbankrotovaly. Zrovna tak jako závody ve zbrojení zdolaly SSSR.
Fondy směrované do obrany, kosmického prostoru, a jiných výrobních a servisních organizací nemohou nikdy vyschnout, protože systém nikdy nebude fungovat. K udržování jejich toku musí administrativa přehánět hrozby od zemí, které prostředky na nukleární úder nemají, a ignorovat pravděpodobnou odpověď od těch, kteří odpovědi schopni jsou.
Ubohé Polsko, stejně jako Česká republika a Spojené království. Jsou silně vyzbrojovány aby se staly americkou návnadou, končí Monbiot.

Žádné komentáře: