29 srpna, 2008

Gruzie a Kosovo

Dnes v Neviditelném psovi:

Kremelská lobby v Právu dnes zatroubila do útoku ve věci Gruzie.
  • Základním argumentem je: jedno jako druhé, Rusové pouze oplácejí Američanům a Západu to, s čím oni nezodpovědně začali.
  • Analogie je ovšem úplně falešná.
  • Kosovo bylo původně součástí umělého mnohonárodního státu, podobného Rakousku-Uhersku, na jehož troskách vzniklo.
  • Zatímco Rakousko-Uhersko se zoufale a neúspěšně snažilo o spravedlivý přístup ke svým „národnostem“, „Království SHS“ bylo od počátku jen zástěrkou srbské hegemonie, podobně jako byla ČSR zástěrkou hegemonie české a SSSR zástěrkou hegemonie ruské.
  • V „analýze“ ČTK (viz dnešní LN) se píše, že Západ není ochoten jít kvůli Gruzii do války s Ruskem.
  • Stejně, ne-li více platí, že Rusko není ani náhodou ochotno jít kvůli Gruzii do války se Západem.
  • A konečně zásadní věc: ztotožnění případu Gruzie a Kosova vychází z ideologie: NATO jako Rusko, jeden za osmnáct, druhý za dvacet bez dvou.
  • Toto srovnání je nespravedlivé.
  • Náš problém je, že si musíme vybrat, a svým členstvím v západních společenstvích jsme si už vlastně vybrali.
  • A není to tak, že buď dáme za pravdu jednomu, nebo druhému, nebo zůstaneme „suverénní“, jak říká pan prezident.
  • Třetí cesty obvykle neexistují.
  • Buď si vybereme Západ, nebo si Rusko vybere nás.
  • O což kremelské lobby jde.
Američané, Rusové, prašť jako uhoď?
Neviditelný pes, 29.srpna 2008
Bohumil Doležal
http://neviditelnypes.lidovky.cz/udalosti-americane-rusove-prast-jako-uhod-fin-/p_politika.asp?c=A080828_112114_p_politika_wag

Američané, Rusové, prašť jako uhoď? K tomu jeden americký pohled v http://www.gather.com/viewArticle.jsp?articleId=281474977431049 :
Rusko v Gruzii pokořilo NATO a USA. Napadlo jejich kandidáta na vstup do NATO, a demonstrovalo jak bezmocni jsme (my Američané) chceme-li je zastavit. Rusko nezastrašily hrozby západu a znovuobnovilo svoji dominanci na Kavkaze, obhájilo své pozice jako regionální, i když ne globální rival USA. / My také jsme uměle zvýšili napětí uznáním samostatnosti Kosova. Dokázali jsme Rusku, že je můžeme pokořit na jeho dvorečku. Vypustili jsme zprávu, že my jsme dominující silou. Nedošlo nám, že Rusko může přijmout naši hru a porazit nás v ní také. / Z širšího pohledu není podstatné dění kolem Kosova, Jižní Osetie a Abcházie. Podstatné je jak reagovaly USA a Rusko. Mezinárodní vztahy se teď změní. Obě mocnosti teď budou pokračovat v soutěži o moc v regionech, které byly tradičně ve sféře vlivu toho druhého. Amerika musí dokázat, že je stále světovou supervelmocí, a Rusové musí dokázat, že se nám znovu vyrovnají. Obě země budou bojovat o ekonomický, politický a vojenský vliv na celém světě. O to šlo ve studené válce, a Rusko chce ten svět zpátky. Svět, kde by se rovnalo Americe, kde je obáváno a respektováno a má volnost dělat co dělat chce. / Tím je svět pro USA a lidstvo více nebezpečný.

A ještě co o takové hře soudí muslimský diskutující v http://www.khilafah.com/index.php/analysis/europe/51-europe/3501-the-geopolitics-of-the-russian-us-conflict : Bezvěrecké státy USA a Rusko se snaží šířit Mír a Spravedlnost podle svých modelů ideálního státu. Zavádějí tyto barbarské, nemorální systémy do slabších zemí, které je obklopují. Nastávající studená válka 2, kde si USA a Rusko oponují a soupeří navzájem, je jen podvodnou kouřovou clonou k oklamání mas, k jejich zotročení a k oloupení jejich bohatství, k získání moci nad světem. Bezvěrci USA a Rusko jsou řízeni mocnými, všichni jsou kamarádi a ochránci jeden druhého. Podvádí svět...

Žádné komentáře: