19 srpna, 2008

Dobře překročené meze

Dnes v Lidových novinách:

Všechny přípustné meze prý překročilo Rusko vpádem do Gruzie.
  • Po jednání ministrů zahraničí NATO to řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.
  • Podle jeho britského kolegy Davida Milibanda je aliance přesvědčena, že v ruském případě jde o porušení mezinárodního práva.
  • "Všichni byli v tom jednotní, že Rusko překročilo meze přípustného a že teď musíme (mít) na jedné straně velmi tvrdý postoj, na druhé straně je nutné udržet s Ruskem intenzivní dialog," dodal Schwarzenberg.
  • Vyvrátil tak předchozí spekulace, že by NATO mohlo případně uvažovat o zrušení Rady NATO-Rusko, která funguje již řadu let.
  • Proti tvrdšímu postupu vůči Moskvě se doposud stavěli především Němci, Francouzi a Italové.
  • Podle českého ministra zahraničí Česká republika patřila v debatě o situaci v Gruzii k zemím s tvrdším postojem.
  • Schwarzenberg zdůraznil, že NATO se shoduje v tom, že Rusko se musí okamžitě stáhnout z gruzínského území a nesmí zasahovat do vnitřních věcí Gruzie a že je nezbytné zachování suverenity této země.
NATO: Rusko v Gruzii překročilo meze
Lidové noviny, 19.srpna 2008
http://www.lidovky.cz/nato-rusko-v-gruzii-prekrocilo-meze-d7f-/ln_zahranici.asp?
c=A080819_153202_ln_zahranici_mtr

Kdyby se Bushovi podařilo dostat Gruzii do NATO, byli bychom dnes ve válce s Ruskem, píše Iain Macwhirter, politický komentátor ze Sunday Herald (http://www.informationclearinghouse.info/article20542.htm), protože NATO zavazuje členy reagovat kolektivně na vojenskou hrozbu jednomu z členů. Byli bychom skutečně připraveni přeměnit Evropu v trosky na podporu nespolehlivého gruzínského lídra, který odstartoval zbabělý, brutální útok na Cchinvali ve stínu noci při zahájení olympiády?

Válka v Jižní Osetii byla ohromným omylem v úsudku západu, a dalším potvrzením nezměřitelné stupidity Bushovy administrativy. Byl to hazard. Teď se od nás očekává, že budeme pohlížet na Jižní Osetii jako na zemi, které se brutálně zmocnil ruský medvěd,atd.

Západ se v Gruzii velice přepočítal vojenskou podporou Saakašviliho bez ujištění se, že se bude chovat odpovědně. Ten si myslel, že může přinutit Američany vojensky intervenovat na podporu jeho pokusu rozbít osetinský nacionalismus.

Není žádný důkaz že Rusko chtělo anektovat Jižní Osetii, natož vstoupit do Gruzie a přinutit ji k připojení se k Rusku. Nejen že Rusko obnovilo svoji vojenskou sebedůvěru a věrohodnost; také odhalilo slabost a zmatek na straně západu. Daleko horší je, že Amerika dosadila na morální výšinu toho, kdo si to nezaslouží: ruského premiéra Putina. Ten hrál svůj part velmi chytře, omezil se na likvidaci gruzínských pozic v Jižní Osetii, souhlasil s příměřím a dodržuje je, a postupně stahuje vojska z velké Gruzie.

Co se nesmí stát západu vedeného hlupákem z Bílého domu: hledat nápravu chyby v rozbití hnutí za nezávislost v Jižní Osetii. Slibováním obrany teritoriální integrity Gruzie se k tomto postupu nebezpečně blížíme. Po krvavém vystoupení gruzínců v Cchinvali je nemyslitelné nutit Jižní Osetince podvolit se vůli Tbilisi a zústat v Gruzii. Ale nejhorší chybou západu bylo podcenění Putina a Ruska. Umístováníní raket do Polska a vyzbrojení Saakašviliho jsou akty provokace, které žádná země nemůže ignorovat.

Žádné komentáře: