14 srpna, 2008

Washington riskuje nukleární válku

Dnes v Lidových novinách:

Ze všeho nejdříve si ujasněme pojmy.
  • To, čeho se dopustilo Rusko, nebyla žádná akce na „obnovení míru“, byla a je to okupace suverénní Gruzie, brutální přepadení.
  • Gruzie není a nebyla agresorem, její pokus obnovit po provokacích jihoosetských separatistů kontrolu nad částí svého státu, byl zcela v pořádku, včetně použití nutné síly.
  • Když se pár hodin po začátku pokusu Gruzie obnovit kontrolu nad gruzínskou Jižní Osetií přes hřeben Kavkazu převalila obrovská armáda ruských tanků, byla to agrese na pomoc ruským okupačním vojskům a jejich místním pomahačům.
  • Konečným cílem Kremlu je připojit už patnáct let fakticky okupované gruzínské oblasti Abcházie a Jižní Osetie k Ruské federaci.
  • Rusko bylo a je agresorem, před patnácti lety skrytým, nyní zcela otevřeným.
  • Odpudivá ruská válečná propaganda posledních dní nezapře goebbelsovské a stalinsko-komunistické kořeny.
  • Kreml lže vlastním občanům, lže světu, lže i sám sobě.
  • Brutalita ruské odpovědi na gruzínskou, ještě jednou zdůrazněme, zcela legální a oprávněnou, akci Západ zaskočila.
  • Evropská unie i Spojené státy si odmítají připustit, že s takovým Ruskem už nelze počítat ani jako s partnerem, a už vůbec ne jako se spojencem.
  • Ruská agrese nesmí být beztrestně promlčena.
  • Gruzie v tuto chvíli nepotřebuje jen slovní, humanitární podporu, ale mnohem víc.
  • V Evropě v tuto chvíli není mnoho státníků, kteří by to chápali.
  • Chyba na letošním summitu NATO v Bukurešti, kde některé evropské státy ustoupily ruskému tlaku a odložily rozhodnutí o dalším kroku v rozšíření aliance o Gruzii a Ukrajinu, se nesmí opakovat.
  • Rusko, zvyklé jednat z pozice síly, rozumí jen síle.
  • Kdyby Gruzie byla do NATO přizvána, Moskva by sice slovně hrozila, ale k agresi minulých dnů by se odhodlávala daleko obtížněji.
Gruzie je už teď náš spojenec
Lidové noviny, 14. srpna 2008
Luboš Palata
http://www.lidovky.cz/gruzie-je-uz-ted-nas-spojenec-div-/ln_noviny.asp?c=A080814_000038_ln_noviny_sko&klic=227023&mes=080814_0

L.Palata prezentuje Rusko jako jediného agresora. S tímto cíleně jednostranným pohledem zřejmě nesouhlasí F.William Engdahl : ( http://www.globalresearch.ca/index.php?%20context=va&aid=9790 )
Sliby lídrů NATO začlenit Gruzii do NATO a ostentativní deklarování podpory z Washingtonu osmělily Saakašviliho spustit vojenskou ofenzivu proti provinciím Jižní Osetie a Abcházie. Rusko dalo jasně najevo, že se nemíní vzdát jejich podpory. Moskva argumentuje, že západní kosovskou logiku lze aplikovat i k oběma etnickým komunitám, které se chtějí osvobodit z kontroly nepřátelského státu.
Na summitu NATO v dubnu k překvapení USA deset členů NATO včetně Německa, Francie a Italie odmítly podpořit US plán na začlenění Gruzie do paktu kvůli probíhajícím konfliktu v J.Osetii a Abcházii. Ve skutečnosti nechtěli Gruzii podporovat proto, že v případě jejího napadení by byla Evropa zatažena do války s Ruskem kvůli malé kavkazské republice vedené nevypočitatelným diktátorem Saakašvilim. Zatrablovaný Kavkaz by tak byl rozbuškou třetí světové války.
Od převzetí moci Saakašvillim v roce 2003 začal Pentagon Gruzii poskytovat vojenskou a zpravodajskou pomoc a výcvik. Gruzie také nakupuje zbraně a válečnou techniku od Izraele. Tito dodavatelé byli nepochybně hluboce zapojeni do příprav gruzínské armády dobýt v pátek hlavní město Jižní Osetie. Útok na Jižní Osetii tak byl první bitvou válečného konfliktu mezi Anglo-Americko-Izraelskými zájmy a Ruskem. Otázkou je jestli Washington se přepočítal v rychlosti a intenzitě ruské odpovědi na gruzínský útok. Příští krok se nemusí týkat jen Kavkazu nebo dokonce jen Evropy. Tentokrát může jít o třetí světovou válku a nukleární holokaust nepředstavitelné hrůzy. Většina Zapadu si neuvědomuje jaké nebezpečí představuje konflikt o dvě malé provincie ve vzdálené části Euroasie. Mohutné úsilí USA dostat Gruzii a Ukrajinu do NATO na samý práh Ruska je extrémně agresivní vojenská hrozba, nepřijatelná z hlediska ruské národní bezpečnosti.

Žádné komentáře: