24 srpna, 2008

Ještě si užít

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Bývalý premiér Stanislav Gross opravil Jiřího Paroubka v tom, jak popisuje jednání vlád ČSSD o umístění amerického radaru v Česku.
  • Gross popsal, jak to opravdu bylo, když USA začaly s Čechy jednat.
  • V rozhovoru pro LN Gross přiznal, že o umístění amerického radaru v Brdech začaly jednat sociálnědemokratické vlády už na přelomu let 2000 a 2001.
  • Podle něj o tom věděli nejen úředníci, kteří tehdy vedli technická jednání, ale i členové kabinetu včetně Grosse.
  • Gross tak potvrdil informace, o kterých hovořil nedávno prezident Václav Klaus.
  • I ten prohlásil, že první iniciativní kroky a jednání o radaru učinily již vlády vedené ČSSD.
  • Dokonce si pak stěžoval, že to udělaly tajně.
  • „Nebyl jsem o nich - ani jako prezident republiky - informován," prohlásil Klaus.
  • Bývalý ministr vnitra a premiér Gross se navíc v rozhovoru pro LN projevil i jako velký zastánce umístění amerického radaru v Česku.
  • Podle něj současné vedení ČSSD kolem radaru rozpoutává zbytečné „politické peklo".
  • „V dlouhodobém zájmu Česka je, abychom byli ve středu zájmů Spojených států.
Gross přiznal jednání o radaru
Lidové noviny, 23. srpna 2008
LUKÁŠ DOLANSKÝ, RENAA KALENSKÁ
http://www.lidovky.cz/gross-priznal-jednani-o-radaru-dzg-/ln_noviny.asp?c=A080823_000002_ln_noviny_sko&klic=227192&mes=080823_0

Bruce K.Gagnon v "PLANNING FOR COLD WAR AND BEYOND" ( http://www.opednews.com/articles/PLANNING-FOR-COLD-WAR-AND-by-Bruce-K-Gagnon-080822-148.html ) píše, že

americká korporační média nyní využívají ruskou odpověď na gruzínský útok k ospravedlnění rozmístění „raketové obrany v Polsku a ČR. Je to další kousek odpovědi na hádanku, proč Washington a Gruzie zaútočili, i když bylo zřejmé jak musí Rusko odpovědět. Podle Reuters náklady na rozmístění překročí 4 miliardy dolarů, možná více. Gruzínská provokace tak vynese korporacím dobré zisky. Všichni velcí hráči se dostanou do hry.Ti ropní chrání svůj ropovod přes Gruzii. Zbraňoví hráči získají nový a expandující trh ve východní a střední Evropě. Političtí hráči mají novou studenou válku k rozdmýchávání. Média našla Rusko jako nového obětního beránka k trestání, což pomůže udržovat pozornost americké veřejnosti mimo skutečnou cenu – úplnou deziluzi z rozkladu ekonomiky a ústavní demokracie. Nezdá se to být špatný výnos z několika dní práce.

I dobrý obchodník Gross vidí pozitiva v radaru a česká média většinou papouškují totéž co ta korporační americká. Vypadá to jako snaha ještě si užít na samém okraji propasti dějin.

Žádné komentáře: