13 srpna, 2008

Zkřivené tváře českých žen

Dnes v Lidových novinách:

Mediální válka mezi Gruzií a Ruskem probíhá stejně tvrdě jako boje na frontě.
  • Zprávy z Jižní Osetie a od včerejška také z Abcházie zcela zastínily i olympiádu.
  • Zprávy prvního programu od začátku války prošly i vizuální proměnou - za moderátory jsou nyní umístěny obrovské fotografie plačících osetských žen, mrtvých mužů a rozbitých domů.
  • Informace o bojových akcích ruské armády v Gruzii jsou slyšet zřídka.
  • Vzniká tak pocit, že ruská armáda se ani žádných bojů neúčastní.
  • Komentátoři zdůrazňují, že Rusko plní roli pouze nestranného prostředníka a „garanta bezpečnosti na Kavkaze".
  • Osetští a abchazští rebelové jsou tak označováni jako „osetští obránci vlasti".
  • A televizní redaktoři dokonce hovoří o „pravidelné abchazské armádě".
  • Naopak Gruzínci jsou nejčastěji prostě „agresoři".
  • Prezidenta Gruzie Michaila Saakašviliho se ruská televize snaží ukazovat v nedůstojných situacích.
  • Ruská televize na rozdíl od gruzínské při informování o válce na Kavkaze prakticky necituje žádné zahraniční zdroje jako CNN či BBC.
  • Spoléhá se pouze na vlastní politiky a zpravodaje.
Ruská propaganda jede naplno
Lidové noviny, 13.srpna 2008
Petra Procházková
http://www.lidovky.cz/ruska-propaganda-jede-naplno-dg8-/ln_zahranici.asp?c=A080813_110915_ln_zahranici_nev

Jak by se vám mediálně líbilo: ...tváře českých žen zkřivené strachem z návratu ČSSD k moci... Kdepak, zapomeňme toto mediálně válečné léto na Paroubka, už od dětství tyrana a despotu, a na jeho břicho klenoucí se nad červenými trenkami, a soustřeďme se na důležitější věci jako je čínská olympiáda a ruský terorismus v Gruzii. Odhalme mediální zbraně, jakými se snaží tyto říše zla své zločiny zakrýt. Paní Procházková správně varuje, že ruská propaganda jede naplno. A Čína nezůstává pozadu. Zřejmě si najala "pisálku" (ženský rod od pisálka) Helgu Zepp-LaRouche, která ( v "British, EU Target Russia With Shooting War in the Caucasus" http://www.larouchepub.com/hzl/2008/3532brit_target_russia.html ) se pokouší obhajovat čínskou cenzuru internetu bránící anti-čínské propagandě, linoucí se z mezinárodních a britských organizací napojených na Tibet a na Uighury. Tvrdí, že Čína správně činí. Copak prý by britská či americká vláda dovolila šíření talibánských traktátů či instrukcí Al Kajdy na svém území? Co prý mají destabilizační akce nepřátelských sil společného s demokracií a lidskými právy! Pisálka si také dovoluje tvrdit, že evropská smlouva jednou pro vždy zničí demokracii v Evropě a nastolí oligarchickou diktaturu, a jak prý si potom EU může dovolit odsuzovat demokracii a lidská práva v Číně, a že to je na úrovni Goebelsovské propagandy.
Dobře, že česká pisálka Petra Procházková tyto mediálně válečné výstřelky, v dnešním článku ruské, nekompromisně odstřeluje.

Žádné komentáře: