06 srpna, 2008

Pláč za starý dobrý komunismus?

Dnes v Lidových novinách:

Nejsem rád, že olympijské hry budou v Číně.
  • Měly být v nějaké demokratické zemi.
  • Jenže svět vždycky ustupoval tam, kde ustupovat neměl a vždycky se mu to nakonec vymstilo.
  • A tak byla při nástupu Hitlera k moci olympiáda v Německu, za sovětských Rusů v Moskvě a teď bude v zemi, která má ve svém hlavním městě krvavé náměstí Tchien-an-men, kde zahynuly pod pásy tanků stovky pokojně demonstrujících studentů.
  • Zatím víme jen to, že olympijská pochodeň není ještě na stadionu a už je tolik potlačených demonstrací.
  • Jediný efekt, který čínská nominace přinesla, je, že si svět uvědomil, jak je vše v Číně v nepořádku, ale už teď je jasné, že komunistický cenzor porazil olympiádu ještě dřív, než začala.
  • Čína sice pod silným veřejným tlakem svobodné části planety mírně uvolnila internetovou cenzuru, ale do svobody projevu to má stále velmi daleko.
  • Potlačovat svobodu slova a svobodu obecně, to uměli komunisté znamenitě, vždycky a všude na světě.
  • A tak pravidla olympijských her určuje komunistický režim a Mezinárodní olympijský výbor může teď už dělat jen velmi málo.
  • Neměli jste to Číně dávat, dámy a pánové!
Pláč za Coubertina
Lidové noviny, 6. srpna 2008
Michal Pavlata
http://www.lidovky.cz/plac-za-coubertina-0nd-/ln_noviny.asp?c=A080806_000052_ln_noviny_sko&klic=226880&mes=080806_0

M.Pavlata roní slzy, že olympiáda se koná v nedemokratické zemi. Každou chvíli se však dočítám, že v Číně už není komunismus nýbrž kapitalismus. Pokud se tohle u nás na Západě neříká jen proto, že se nesluší aby komunismus byl ekonomicky úspěšný, pak Čína už nemůže být totalitní zemí, neboť se naopak zase nesluší, aby kapitalismus nebyl demokratický.
Toto dilema se pokouším vyřešit následovně: A přece je Čína komunistickou zemí! To jen čínští komunisté pochopili z rozpadu SSSR, že socialismus počínající od píky jen těžko povalí rozjetý kapitalismus. A tak se rozhodli vyzvat na souboj západní kapitalismus jeho zbraněni - kapitalismem! Zatím zdá se tato taktika vychází nadmíru dobře.

M.Palata si taky stěžuje, že Čína s internetovou cenzurou nemůže být svobodnou zemí. Když se však může stát mistrem světa v demokracii země s historií otrokářství a genocidy původního obyvatelstva, s neukončenou praxí imperialismu a kolonialismu, proč by se o totéž nemohla ucházet i Čína s trochou cenzury na internetu? Jen aby se ten svobodný internet nezačal zajídat samotným jeho tvůrcům, jako zbraň namířená proti jim samým, až začnou ztrácet jistotu ve svých globálních ekonomických a politických kramflekách.

Žádné komentáře: