18 srpna, 2008

Nevědí kdy přestat

Dnes v Lidových novinách:

Co má společného srpen 1968 a Gruzie?
  • Jde o dlouhodobý geopolitický zájem, říká Cyril Svoboda, šéf legislativní rady vlády.
  • * LN Nemyslíte si, že bychom se měli v Gruzii více angažovat?
  • Ano, ale v rámci unie. Máme mít v tomto ohledu pevné postoje a zároveň i musíme tlačit na to, aby byla unijní pozice jednotná.
  • * LN V souvislosti s rusko-gruzínských konfliktem bylo často zmiňováno srovnání s rokem 1968. Co si o tom myslíte?
  • Myslím, že tam pevná souvislost není, i když jsem četl, že jsou to srpnové tankové aktivity.
  • To, co bylo v Československu, byla ještě navíc zrada mezi spojenci, Sovětský svaz a jeho satelitní spojenci napadli dalšího svého spojence.
  • To, co mají oba příběhy společné, je, že v každém případě vždycky šlo o dlouhodobý geopolitický zájem, o udržení sféry vlivu.
  • Ale považuji to, co se stalo v Československu, za horší.
  • * LN Česko bylo vždy zemí, která se zajímala o lidská práva kdekoli ve světě.
  • Neutichl poslední dobou tento zájem?
  • Nepochybně. Považuji to za alarmující výzvu ke změně, protože s otázkou lidských práv mám zkušenost, a dokonce si myslím, že pro zemi naší velikosti je otázka lidských práv jednou z nejdůležitějších agend zahraničí politiky.
  • Tam můžeme udělat velké dílo.
  • Jak pokud jde o Kubu, Bělorusko, tak také nemůžeme nechat ladem situaci, která je v Gruzii.
Rok 1968 byl horší než Gruzie
Lidové noviny, 18. srpna 2008 | 8:18
Tereza Šupová Lidové noviny
http://www.lidovky.cz/rok-1968-byl-horsi-nez-gruzie-dd6-/ln_domov.asp?c=A080818_081856_ln_rozhovory_hel

Srovnání Gruzie s rokem 1968 se dopustil nejen C.Svoboda, ale i C.Riceová. P.C.Roberts v "The Daily Show Live From The White House" ( http://www.informationclearinghouse.info/article20524.htm ) k tomu poznamenává, že imbecilové Bushova režimu nevědí kdy přestat. Svět se ještě válí smíchy nad McCainovým požadavkem aby se v 21. století národy navzájem nenapadaly, US ministryně zahraničí , která je „hrdá“ na invazi Bushova režimu do Iráku, prohlásila: „Toto není rok 1968 a invaze do Československa, kdy Rusko může hrozit svým sousedům, okupovat hlavní město, svrhnout vládu a vyjít z toho dobře."
Roberts k tomu dodává: Věci se změnily, uplynulo 40 let a role se obrátily. V 21 století jsou to Spojené státy které napadají jiné země, okupují jejich hlavní města, svrhávají vlády a vychází z toho dobře. Zločinný Bushův režim vyslal své poskoky aby naháněli hrůzu a nafukovali se protože Rusko si dovolilo dupnout na americkou hegemonii na svých hranicích. Dělejte si své agrese jinde, řekli Rusové. My jsme nedali svobodu základním částem našeho impéria, aby se staly součástí impéria amerického. Po léta byl Bush zdrojem zábavy na Daily Show. Nejapné prohlášení Condi Riceové nenechá smích uhasnout.
Jeden z diskutující k tomuto textu píše: Kdyby jejich vraždění a mučení nebylo reálné, byl by to materiál pro komicsy. Z jejich prohlášení bychom se plácali smíchy do kolen, kdyby tito lidé neměli kontrolu nad zbraněmi a bombami. Z jejich pokrytectví bychom se skutečně váleli smíchy po zemi, kdybychom neviděli krev nevinných vytékat ze všech škvír. Že mohou mluvit jak mluví svědčí o úrovni publika k němuž se obracejí a jak lehce ze všeho vycházejí. Jiný diskutující dodává: Chtěl bych pogratulovat G.W.Bushovi. Ten člověk není tak hloupý, jak si lidi myslí. Podívejte se jakou má obdivuhodně poctivou tvář (chtělo by se dodat švejkovsky upřímnou) když obviňuje Rusko z invazí do jiných zemí...

Žádné komentáře: