11 srpna, 2008

Zločiny ve jménu nízkých pudů

Dnes v Lidových novinách:

Říkává se, a mohli jsme to slyšet i od ruských představitelů, že kam vkročí noha ruského vojáka, tam už ruská moc zůstane.
  • Neměli bychom takové klišé démonizovat, ruští kozáci došli, jak známo, na začátku devatenáctého století až do Paříže – ale stejně by mě zajímalo, zda a jak někdo dostane ruskou 58. armádu z Jižní Osetie.
  • Ruská strana tvrdí, že chrání své občany, kteří tvoří – či tvořili – na osmdesát procent obyvatel Jižní Osetie.
  • Zjevně se tím snaží obejít fakt, že její vojáci vstoupili na území jiného státu a bojují s jeho armádou, což se obvykle právem nazývá vojenskou agresí, proti níž by se mezinárodní společenství nesporně mělo ostře ohradit.
  • Rusové tvrdí, že příčinou jejich zásahu byl ozbrojený zásah vojsk gruzínského prezidenta Saakašviliho proti jihoosetské metropoli Cchinvali.
  • Proč vlastně Saakašvili vojáky do Cchinvali poslal – po všech těch letech, co Jižní Osetie sice byla formálně součástí Gruzie, ale ve skutečnosti existovala jako samostatná enkláva?
  • Rovnou předešlu, že to pokládám za neodpovědný, ba zločinný krok, který ničemu nepomohl a jímž gruzínský prezident uškodil jak své zemi, tak především nešťastným lidem z Cchinvali.
  • Operace měla „obnovit ústavní pořádek" na problematickém území – a ani se nelze divit, že moskevské hnutí Memorial (které lze těžko podezírat ze sympatií ke Kremlu) na toto prohlášení reagovalo ostře odmítavě: Totéž už jsme slyšeli o Čečensku, píší signatáři.
Zločin ve jménu „vyšších cílů"
Lidové noviny, 11. srpna 2008
Petruška Šustrová, komentátorka LN
ttp://www.lidovky.cz/zlocin-ve-jmenu-vyssich-cilu-dip-/ln_noviny.asp?c=A080811_000048_ln_noviny_sko&klic=226964&mes=080811_0

Ruští vojáci vstoupili na území jiného státu a bojují s jeho armádou, což obvykle právem nazýváme vojenskou agresí, myslí si upřímně paní Šustrová. Nepostřehl jsem, že by někdy nazvala vojenskou agresí americkou (a kol.) vojenskou agresi do Iráku, Afghánistánu či do Srbska.
Paní Šustrová se rovněž doslechla, že kam vkročí noha ruského vojáka, tam už ruská moc zůstane. Zrovna jako Američané v tom Iráku. Staví si tam největší areál velvyslanectví na světě a Maliki tak zřejmě marně škemrá o termín kdy se americká bota zvedne k odchodu domů.
Nebo ten Saakašvili. Jak paní Šustrová předesílá, svým nepochopitelným, byť zdůvodnitelným zločinným krokem (ozbrojený zásah proti Cchinvali) poskytl Kremlu záminku k útoku. Saddam Hussein ani nikam vojáky posílat nemusel. Američanům jako záminka bohatě stačilo, že nevlastnil žádné zbraně hromadného ničení.
U nás v Česku mají Američané taky takového přítulného Saakašviliho v panu Topolánkovi. Snad ho po gruzínské zkušenosti nenapadne zavděčit se neodpovědným, ba zločinným útokem Česka proti Rusku na obranu našeho amerického radaru. Mohl by způsobit další humanitární katastrofu: Karel Schwarzenberg by se musel znovu vrátit z dovolené, což učinil i v současné krizi, jak se píše na jiném místě dnešních LN.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Odporný propagandistický blábol mající obhájit jeden z nejhorších režimů jaký svět nosi: fašistické rusko