07 srpna, 2008

Kdepak skvrna na obleku

Dnes v Lidových novinách:

Ruské dobrodružství na západní polokouli pokračuje.
  • Potom, co Hugo Chávez dementoval tvrzení, že nabídl při státní návštěvě Rusům prostory ve Venezuele vhodné k postavení vojenské základny, měla být obava z návratu karibské krize zažehnána.
  • Mýlka.
  • Putinova mocenská klika známá pod přezdívkou silovici, tvořená bývalými činiteli KGB, kteří se pružně zorientovali v chaosu po rozkladu Sovětského svazu, ovlivňuje v nezanedbatelných měřítkách bezpečnostní politiku Ruské federace a netají se podezíravostí vůči západním vojenským strukturám, v nichž vidí nebezpečí srovnatelné s dobou před více jak dvaceti lety.
  • Objektivně, je to právě silovická skupina odmítající rovnoprávný dialog se Západem a spolupráci výměnou za odstranění (před)válečného napětí.
  • Její reakce na americkou „hrozbu" (na protiraketovou obranu namířenou proti Íránu) jsou více záležitostí ješitnosti a vystupňovaného národovectví než projevem efektivní strategie naplánované s ohledem na zásadní či až osudovou výzvu, jíž ruská bezpečnostní politika čelí z jižních a nikoli západních hranic.
  • Hlasité úvahy o rozšíření spolupráce ruské administrativy s kubánským castrovským režimem s přesahem do vojenské sféry Rusku na vážnosti nepřidávají.
  • Tyto a další výkřiky potenciální agrese nebudují východní velmoci pověst moudrého a obratného vládce, ale zhrzené a zoufale vztahovačné ženy, která za každou skvrnou na manželově obleku hledá nevěru.
RUSKO: Silovik v Karibiku
Lidové noviny, 7. srpna 2008
Vít Procházka, místopředseda Institutu K.H.Borovského
http://neviditelnypes.lidovky.cz/rusko-silovik-v-karibiku-0xh-/p_zahranici.asp?c=A080806_105615_p_zahranici_wag

Tak tohle je typický šlendrián ruské bezpečnostní politiky, pokud se naivně orientuje na svoje západní hranice a netuší, že zásadní či až osudová výzva mu hrozí z hranic jižních. Bylo by ušlechtilé, kdyby pan předseda ruské vojenské struktury informoval, ale šetrně, aby se nemuseli zastydět za svoji pošetilost.

Jinak objektivně, Amerika a ruská slivovická struktura v sobě navzájem žádné nebezpečí neshledávají, naopak oba mají panický strach z toho Íránu. Amerika se proti íránské (nikoliv ruské) hrozbě chce bránit z Česka a Polska, kdežto Rusko shledává, že na íránský (nikoliv americký) cíl se mu bude nejlépe mířit z Castrovského či Chávezského režimu, i když mu to na vážnosti nijak nepřidává.

Sám Írán má pro strach uděláno, takže těžko agresor najde skvrnu na jeho obleku.

Žádné komentáře: