01 září, 2008

Ani Česko se nepoučilo

Dnes v Lidových novinách:

...Západ čelí ruskému zničujícímu informačnímu útoku, který nese všechny znaky KGB i nacistické propagandy
  • Nedávno jsem četl knihu Wiliama S.Schirera Berlínský deník a listuji si v ní v tyto dny často.
  • Shirer, do roku 1940 americký zpravodaj v Berlíně, v ní detailně popisuje i nacistickou propagandu.
  • Ruští propagandisté dneška v čele s pány Putinem a Medveděvem byli dobrými žáky Josepha Goebbelse.
  • Okupační síly jsou „mírovými jednotkami", invaze stovek tanků měla zabránit „ genocidě" a po Gruzii samozřejmě Rusko žádné cíle nemá.
  • Slova, obraty, fráze nacistického Německa.
  • A stejně jako v roce 1938 Československo je i v roce 2008 Gruzie příliš daleko, než abychom za ni umírali.
  • Dokonce dál, než abychom obětovali tu sladkou jistotu plynu a ropy v trubkách z Ruska.
  • A stejně jako po roce 1938 zaplatíme i nyní po roce 2008 za zbabělost, s níž uvěříme lžím z Moskvy.
  • Lží stejným, jaké přicházely před osmdesáti roky z nacistického Berlína.
Vladimir J. Goebbels
Lidové noviny, 1. září 2008
Luboš Palata Lidové noviny
http://www.lidovky.cz/vladimir-j-goebbels-0ou-/ln_nazory.asp?c=A080901_111618_ln_nazory_ter

Člověk se až lekne, aby se L.Palatovi ti Goebelsové, třetí říše či Kágébáci nezpříčili v krku. Nebo ten známý myslitel Havel s tím medvědem a trpaslíkem...Jsou to žertovné bláhovosti. Rozumnýse zdá pohled na situaci od izraelského žurnalisty Uri Avneriho ( http://usa.mediamonitors.net/content/view/full/54094 ):

Současná velká hra mezi velkými impérii, USA a Ruskem, probíhá po celém prostoru mezi Ukrajinou a Pákistánem. Dokazuje to, že zeměpis je důležitější než ideologie. Komunismus přišel a odešel, ale zápas pokračuje jako by se nic nestalo. Gruzie je pouhým pěšákem v této šachové hře. Iniciativa patří USA: chce obklíčit Rusko expanzí NATA, které je ramenem jeho politiky, podél celých ruských hranic. To je přímou hrozbou pro soupeřící impérium. Rusko na druhé straně chce rozšířit svoji kontrolu nad zdroji životními pro Západ, tj. ropa a plyn a trasy jejich dopravy. To může vést k pohromě.

Když H.Kissinger byl ještě moudrým historikem, předtím než se stal pošetilým státníkem, vyjádřil důležitý princip: k zajištění stability na světě musí být vytvořen systém, který zahrne všechny strany. Současná americká politika, usilující vytlačit Rusko ze hry, je nebezpečná pro celý svět. (A to nezmiňuji rostoucí sílu Číny). Malá země, která se zaplete do boje mezi velkými rváči riskuje že bude rozmačkána. To se stalo v minulosti Polsku a zdá se, že se z té zkušenosti nepoučilo. Chtělo by to poradit Gruzii, ale také Ukrajině, aby nenapodobovali Polsko, ale raději Finsko, které během druhé světové války sledovalo moudrou politiku: hlídalo si nezávislost, ale snažilo se brát v úvahu zájmy mocného souseda.

My v Izraeli se z toho všeho můžeme taky lecos naučit: že není bezpečné být vazalem jednoho velkého impéria a provokovat impérium s kterým soupeří. Rusko se vrací do našeho regionu, a každý pohyb, kterým podpoříme americkou expanzi bude ruská odpověď ve prospěch Syrie a Íránu, končí Uri Avnery.

Je evidentní, že pěšák Česko se také nepoučilo.

Žádné komentáře: