27 září, 2008

Z Bílého domu v řetězech?

Dnes v Lidových novinách:

Na schůzce nejmocnějších mužů Ameriky, prezidenta George W. Bushe a prezidentských kandidátů Johna McCaina a Baracka Obamy, která měla pomoci předejít krachu amerického finančního systému, se křičí.
  • Ministr financí Henry Paulson neváhá pokleknout před vůdkyní Demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiovou a prosí o podporu pro svůj plán revitalizace finančních trhů...
  • Americe jednoduše tečou nervy a neví si rady, jak zabránit tomu, aby současná krize na finančních trzích nevyústila v apokalypsu.
  • Proč ta panika?
  • Po pádu další významné finanční instituce, spořitelny Washington Mutual, je totiž zřejmé, že se americká vláda dostala na rozcestí.
  • Může buď čekat, která další banka zkolabuje, a za jak dlouho se tak stane.
  • Nebo musí prakticky ihned investovat do stabilizace finančních trhů nevídanou sumu, která může výrazně převýšit i plánovaných 700 miliard dolarů.
  • Obě cesty však paradoxně vedou ke stejnému úskalí - a tím je americký volič.
  • Nechá-li vláda finanční trh napospas, statisíce občanůvoličů, budou ztrácet úspory v nenávratnu a statisíce lidí přijdou zároveň o práci.
  • Uvolní-li vláda miliardy dolarů na stabilizaci trhů, na krizi doplatí zase volič - ty miliardy totiž půjdou z jeho daní.
  • To nejtěžší je ale možná něco úplně jiného - vyjmout záchranný plán z předvolebního boje.
  • Jen tak může být rychlý a účinný.
Jde do tuhého
Lidové noviny, 27. září 2008
František Bouc
http://www.lidovky.cz/jde-do-tuheho-0ck-/ln_noviny.asp?c=A080927_000008_ln_noviny_sko

Na téma "Jde do tuhého" promlouvá i filmový producent Len Hart k Američanům: (http://www.thepeoplesvoice.org/cgi-bin/blogs/voices.php/2008/09/26/p29027):
Bush po válečných a hrdelních zločinech a holé agresi vyprodukoval rovněž největší dluh a deficit v historii USA. Teď když nastal čas zúčtování, vás vydírá a nelze to odmítnout. Dělejte co chce Bush nebo budete čelit krizi. Bailout proběhne takto: ministr financí Paulson vytvoří federální agenturu, která odkoupí za x bilionů špatné dluhy, které mají na svědomí sami Američané, protože umožnili Bushovi ukrást volby. Bankéři konspirující s Bushem se vrátí bez trestu a se smíchem do svých bank.
Pro tentokrát se po vás žádá abyste v předklonu vyplatili vyděračům kolem 700 miliard dolarů. Místo poskytnutí pomoci bychom měli Bushe vyvléct z Bílého domu v řetězech. Příliš dlouho byla US vláda využívána jako vynucovací prostředek, kterým podvodný korporační establišment ovládal Ameriku. Správné slovo pro to je fašismus. Republikáni očekávají, že je odměníte uvedenou částkou za jejich podvody, chamtivost, válečné agrese, mučení a ukrutnosti. Očekávají, že se vrátí do úřadu za své podvody, lži a selhání. A Bush že se přesune do Jižní Ameriky bez zanechání adresy. Měli bychom republikánské vedení obžalovat z trestných činů. Sežeňte dohromady všechny ty republikánské idioty, kteří podporovali válku proti Iráku, protože mysleli, že loupeží irácké ropy si sníží cenu tankování do svých bouráků. Předložte jim účet. Bush byl jejich hrdinou.

F.Bouc doporučuje vyjmout záchranný plán z předvolebního boje. Neboli nechme neocony řádit dál? Len Hart to ale vidí takto:
McCain od vás (Američanů) očekává, že svěříte těm samým wallstreetským podvodníkům své dobré peníze, které jste už vložili do svěřeneckých fondů sociálního zabezpečení. Kdyby se McCainův plán realizoval už dnes, každý US důchodce by zůstal bez peněz na mizině. Tento scénář se může naplnit, když se republikánům podaří ukrást volby i pro McCaina.