05 září, 2008

Pleticháři

Dnes v Lidových novinách:
Evropská unie sice vyzývá Rusko, aby se stáhlo z gruzínského vnitrozemí, ale nezdá se, že by se to v dohledné době stalo.
  • Naopak: ruský prezident Medveděv se rozhodl přitvrdit, oficiálně uznal nezávislost odtrženeckých provincií Abcházie a Jižní Osetie a prohlásil, že Michaila Saakašviliho nepokládá za gruzínského prezidenta.
  • Bohužel se zdá, že je jen otázka času, kdy se ruská strana rozhodne dosadit do ochromené Gruzie novou vládu.
  • Možná ne rovnou dělnickorolnickou, neboť komunismus už se přece nenosí, ale rozhodně nikoli prozápadní, nýbrž proruskou, protože velmocenské choutky ruské politiky nepřešly.
  • Reakce Západu je přes veškerou rétoriku slušně řečeno rozpačitá.
  • Rusko je silné, o ozbrojený konflikt pochopitelně nikdo nestojí a Rusové dali zřetelně najevo, že z pouhých řečí si nic nedělají.
  • A pak je tady samozřejmě závislost na ruské ropě, a zejména zemním plynu.
  • Aby si Evropa uchlácholila svědomí, slyšíme často o tom, že konflikt zavinil gruzínský prezident, když vtrhl do Jižní Osetie.
  • Michail Saakašvili má, pokud jde o demokratické postupy, nejednu vadu.
  • Loni v listopadu tvrdě potlačil opoziční demonstrace.
  • Proč k tomu tehdy Evropa mlčela?
  •  Na začátku letošního roku byl znovu zvolen hned v prvním kole, ačkoli podle nezávislých pozorovatelských organizací přímo na místě výsledky voleb byly jiné (a druhé kolo by byl bezpečně vyhrál).
  • Proč mezinárodní pozorovatelé tyto volby nezpochybnili?
  • Ale moresy gruzínského prezidenta a ruská invaze jsou přece dvě rozdílné věci!
  •  A svádět ruský vpád do Gruzie na jakési temné pletichy Američanů, to je konstrukce, která jako by vyšla přímo z dílny KGB.
Rozlišujte, prosím!
Lidové noviny,  5. září 2008
PETRUŠKA ŠUSTROVÁ
http://www.lidovky.cz/rozlisujte-prosim-0n9-/ln_noviny.asp?c=A080905_000049_ln_noviny_sko&klic=227413&mes=080905_0

Je to smutné, ale jestli o amerických pletichách kolem Gruzie hovoří KGB, pak správné informace a pravdu má nejspíš KGB a nikoliv paní Šustrová. Však ona taky nemůže mít na informace takový aparát a zkušenosti jako KGB a tak jí nezbývá než jen tušit, že Američané se přece nebudou zabývat každým medvědem, který žere trpaslíka. Přitom ty demokratické postupy Saakašviliho a jak byl zvolen, popsala dobře. Kdo tedy si vlastně toho Saakašviliho do funkce gruzínského prezidenta dosadil, když Američané o takové pletichy nemají zájem? Snad Uganda Burundi? Aby si paní Šustrová pomyslela že se Američané sníží k pletichám, na to zřejmě nestačí ani nějaký ropovod, zvlášť když se vyhýbá ruskému území.
Rusko ale přece za nějakou tu pletichu Američanům stát musí. Vlastní přibližně 27,5 procent ověřených světových zásob plynu a přibližně 6.2 procent ověřených světovýh zásob ropy. Díky příjmům z ropy a plynu se ruská ekonomika dostala mezi deset předních ekonomik na světě. Invazí do Gruzie Rusko vyslalo signál, že disponuje i vojenskou mocí schopnou přerušit plynovody a ropovody procházející jeho bývalou sovětskou republikou Gruzií kdykoliv se mu zachce. Kontrola Gruzie a ropovodu pro Rusko znamená obnovení velkého vlivu nad mnoha dřívějšími satelity SSSR. Má v držení škrtící klapky energie pro Evropu...
Aspoň nedávný podpis americko-polské smlouvy o raketové obraně by mohl být považován i paní Šustrovou za pletichu. Však se taky očekává, že Putin odpoví přerušením dodávek ropy do České republiky, pokud se k smlouvě o raketách připojí. Podle agentury RIA-Novosti Medveděv dokonce hrozí vojenskou reakcí...
(http://frontpagemagazine.com/Articles/Read.aspx?GUID=39C8E20F-7EC5-4341-BCE5-2B533F82E0EC )
Jestli je přece jenom něco na tvrzení paní Šustrové, že Amerika se až dosud pletichám kolem Gruzie neprozřetelně vyhýbá, aspoň se ukáže, že kdo tu skutečně pletichaří je KGB. Pokud ovšem ještě existuje.

Žádné komentáře: