24 září, 2008

Česači z vesmíru

Dnes v Neviditelném psovi:

Jak známo a jak nás každý antiamerikanista a levičák poučí, Američané bojují za své imperialistické zájmy a ropu, důkazem toho jsou i jejich útoky na Afghánistán a Irák.
  • Ti znalejší historie vám připomenou Koreu, Vietnam a Grenadu, například.
  • Tomu přece nevěříte sám, když jsem namítl, že bojovali i za jiné hodnoty, řekl mi jeden z nich.
  • Kdysi někteří, byl mezi nimi i Adolf Hitler, se domnívali, že Američané vůbec nejsou schopni bojovat.
  • Jak by se také změkčilí paranoici hygieny, kteří se musí stále sprchovat a stříkat deodoranty, mohli pustit do nějakého boje a Omaha Beachvydržet útrapy s tím spojené.
  • A přece to dokázali.
  • Dokonce tak, že bez nich by Evropa byla nacistická nebo bolševická.
  • Ale to je přece dávno a vzpomínat na jejich pomoc ve světových válkách by pro mnohé bylo vzpomínkou na středověk.
FRANCIE: Colleville sur Mer
Neviditelný pes, 24. září 2008
Lucie Petránková, Milan Hulík
http://neviditelnypes.lidovky.cz/francie-colleville-sur-mer-d0o-/p_zahranici.asp?c=A080922_115212_p_zahranici_wag

Budoucnost amerických válek se zdá být ještě "ušlechtilejší" než dosud.

Podle T. Clonana z Irish Times, USA v příštích 30-40 letech povedou nepřetržitou válku proti ideologicky motivovaným teroristům a budou soupeřit s Ruskem a Čínou o přírodní zdroje a trhy. Z dokumentu "2008 Army Modernization Strategy" vyplývá, že US armáda bude pokračovat v stávajících operacích a zároveň se bude připravovat a transformovat pro budoucí nepřetržité konflikty. Současnou klíčovou hrozbou je radikální, ideologicky podložená dlouhodobá teroristická hrozba použití jakýchkoliv prostředků, včetně zbraní hromadného ničení.

Diplomaté by budoucí války za zdroje raději formulovali jako konflikty za lidská práva, svobodu, demokracii. Dokument však takové záminky neobsahuje. Za eminentní hrozbu USA považují populační růst, zejména v méně vyvinutých zemích. V budoucích válkách za vodu, potraviny a enregii však US armáda zajistí přežití nejschopnějších - USA a jeho spojenců. US taktická doktrina nepředpokládá jen tradiční strategické cíle jako vzdušný prostor, námořní přístavy a předmostí, ale i obyvatelstvo samé. Trvalá vojenská prezence v mnoha zemích všech časových pásem. S využitím informačních komunikačních a digitálních technologií bude vytvořen nový typ válečníků ("networked" human soldier ) rozmístěných v cílové populaci a operujících simultánně na dálku s pozemními a vzdušnými zbraňovými systémy bez lidské posádky. US armáda vyvíjí zařízení průběžně monitorující zeměkouli ze vzdušného prostoru. Ten pokládá za legitimní zónu pro ofenzivní vojenské aktivity. Toto vše by mělo zajistit vítězství ve válce proti teroru. http://www.irishtimes.com/newspaper/opinion/2008/0922/1221998220381.html

Místo globální války by možná pro vymýcení terorismu bylo jednodušší nezabíjet a neloupit po celém světě a živit se přiměřeně vlastním zdrojům. Při kradení sousedových hrušek vždycky hrozí pár teroristických ran řemenem. Na česače z vesmíru bez lidské posádky si ovšem soused nepřijde.

Žádné komentáře: