30 září, 2008

Špioni všech zemí v akci

Dnes v Lidových novinách:

Víme o „konkrétním zájmu“ cizích špionů o radar, tvrdí zpráva zpravodajců
  • PRAHA Už druhá česká zpravodajská služba potvrdila, že cizí agenti shánějí informace o stavbě amerického radaru v Brdech.
  • Výroční zpráva Vojenského zpravodajství (spojená vojenská rozvědka a kontrarozvědka) sice připouští „konkrétní zájem“ cizích zpravodajců, pro veřejnost ale žádné podrobnosti neuvolnila.
  • Podle bezpečnostního experta a někdejšího ředitele Vojenského zpravodajství Andora Šándora je vojenská zpráva vyváženější než ta od civilní kontrarozvědky.
  • „BIS to výrazně zaměřila jen na ruské služby.
  • Jednak to není pravda, samozřejmě že zájem nemají jenom Rusové.
  • A jednak v tom je náznak určitého připolitizování problematiky,“ tvrdí Šándor.
  • O radar by totiž podle něj mohly mít zájem i státy, proti kterým je oficiálně stavěn.
  • „Jestliže deklarujeme, že je to obrana proti Íránu, tak tady asi Íránci budou působit.
  • Ale nejspíš ne jen oni,“ připustil pro agenturu ČTK bývalý špion.
Vojáci: Špioni sledují radar
Lidové noviny, 30. září 2008
VÁCLAV DRCHAL
http://www.lidovky.cz/vojaci-spioni-sleduji-radar-dpz-/ln_noviny.asp?c=A080930_000030_ln_noviny_sko&klic=227825&mes=080930_0

BISka a zpravodajské rozvědky hlásí, že ruští špioni špehují radar, i když "oficiálně" je stavěn proti Íránu. Rusko se totiž cítí být velmocí, a nelibě nese, že radar by na ně měl mířit jenom "neoficiálně". A tak je odhodláno financovat přesvědčovací kampaň mezi námi Čechy, abychom radar na Rusko nemířící (a když tak jen neoficiálně), nepodpořili.

Špioni podvraťáci ale nejsou jen v Rusku, a nedají si pokoj. Na jiném místě dnešních LN se zase píše, jak Američané financovali v Irsku kampaň odpůrců Lisabonské smlouvy. Chtějí zabránit vzniku silné sjednocené Evropy, když samo americké impérium praská ve švech.

Kdyby české rozvědky zapátraly ještě usilovněji, asi bychom se všichni divili. Možná by se ukázalo, že za protiradarovou přesvědčovací kampaní stojí dokonce i samotná CIA, protože bailout nemusí kongres schválit ani na druhý pokus a Amerika by na radar v Brdech neměla peníze, což by nebylo příjemné přiznání od bývalé první světové velmoci.

A kdyby naopak ještě větší úsilí vyvinuli špioni američtí a ruští, mohl by se svět s překvapením dozvědět (pokud to není tajné), že z nehynoucí loyajality se česká koaliční Topolánkova vláda hodlá vzepřít antiradarové kampani svých amerických přátel, a chce lobovat u české veřenosti aby si na ohrožený radar připlácela, popřípadě (v případě úplného krachu volného trhu v Americe) se na něj sama složila jako kdysi na národní divadlo.

Žádné komentáře: