07 září, 2008

Očima Američana

Dnes v Lidových novinách:

Ruský prezident Dmitrij Medveděv prohlásil, že po válce s Gruzií "svět musí s Ruskem zase počítat".
  • Medveděv dal najevo, že Rusko neustoupí od ochrany svých zájmů a obvinil Západ, že humanitární pomoc Gruzii má posloužit ke znovuvyzbrojení Tbilisi.
  • Medveděv ruský zásah proti Tbilisi dnes opět obhajoval: Rusko si podle něj konfrontaci nevybralo, ale bylo donuceno zasáhnout.
  • "Rusko nikdy nikomu nedovolí ničit životy a důstojnost svých občanů.
  • Rusko je stát, s kterým je třeba zase počítat," uvedl na zasedání Státní rady, poradním orgánu prezidenta tvořeným nejvyššími představiteli ruských regionů.
  • Ruský prezident rovněž vyčetl západním zemím, zejména Spojeným státům, aniž by je však přímo jmenoval, že nepodpořily v konfliktu s Gruzií Rusko, ačkoliv jindy hovoří o svobodné vůli národů a nutnosti trestat agresora.
  • V narážce na americká válečná plavidla v gruzínských přístavech položil i řečnickou otázku, jak by asi druhá strana reagovala, kdyby Rusko vyslalo svou vojenskou flotilu, aby do Karibiku přepravila humanitární pomoc pro oběti hurikánu Gustav.
  • Unie chce, aby se ruské jednotky stáhly na úroveň před zahájením konfliktu, který vypukl na začátku srpna.
Medveděv: Svět musí s Ruskem počítat
Lidové noviny,  6. září 2008
http://www.lidovky.cz/medvedev-svet-musi-s-ruskem-pocitat-dbl-/ln_zahranici.asp?
c=A080906_125903_ln_zahranici_nev

Podle J.Toradze, Američané musí příjmout rusko-gruzínskou realitu. Rusko se chystá Gruzii ovládnout, přinejmenším kontrolovat ropovod. Jsou to dlouhodobí plánovači a jsou konsistentní. Přelstili nás a budou v tom pokračovat. Gruzie je jejich zadní dvorek. Abychom Gruzii udrželi, vyžadovalo by to enormní náklady, což by nás vyčerpávalo bez valného užitku, a Rusy by to nestálo skoro nic. Kreml už ví, jak se nechává nějaký národ vykrvácet, vždyť toto jsme přivodili my jemu v Afghánistánu. Amerika už nikdy nebude moci Rusku diktovat co má dělat, jak to hloupě praktikovala ministryně zahraničí za Bushovy adminstrativy, když Rusko bylo slabší. Rusko teď dbá, abychom si byli vědomi, že se to opakovat nebude.
Když USA vtrhly do Iráku, vykopli jsme Rusy z jejich dvorku, museli se vzdát miliard které nainvestovali do irácké infrastruktury. Taky jsme odmítli jejich plán na alternativní ropovod ze Střední asie přes Rusko, a vybudovali náš vlastní, obcházející Rusko. Zacházeli jsme s Ruskem špatně a jeho reakce je proporční okolnostem. Kdybychom s nimi zasedli, poznali co chtějí a co potřebují, měli bychom dobré vtahy. Budeme-li i nadále hrát roli 800 librového děcka, roztahujícího se na celém pískovišti, dá nám Rusko tvrdou lekci. Dnešní ruská základní strategie je nechat nás krvácet a mást nás problémy. Nedávnou operací Rusové získali pár mil půdy (kromě toho, že demonstrovaly nekompetenčnost US zahraniční politiky). Nemíní to dát zpět. Teď si počkají na další příležitost.
Měli bychom se teď stáhnout a mobilizovat sílu pro budoucí léta. Momentálně hrajeme stupidně. Chováme se jako to tlusté bohaté děcko vykopávající po léta z pískoviště všechny ostatní děti . Je třeba jednat, dřív než nás Rusové udolají, jako jsme to udělali my jim. S přílišným sebevědomím se nejspíš dopadne tvrdě na hubu.
http://www.opednews.com/articles/The-reality-of-the-Russia-by-John-Toradze-080903-668.html

Žádné komentáře: