18 září, 2008

Nezaujaté desinformace

Dnes v Lidových novinách:

MOSKVA/PRAHA Rusko si včera pojistilo své zisky z vítězné války s Gruzií.
  • V Kremlu podepsalo s Abcházií a Jižní Osetií dohodu o umístění svých stálých vojenských základen v těchto loutkových proruských státečcích.
  • Slavnostní ceremoniál podpisu „Dohod o přátelství, spolupráci a vzájemné pomoci" Ruska s gruzínskými enklávami Jižní Osetií a Abcházií v přímém přenosu vysílala ruská státní televize.
  • Pro Moskvu jsou dohody důležité i proto, že tvoří z ruského pohledu právní základ k vybudování vojenských základen na území obou gruzínských separatistických oblastí.
  • Dohoda především uzákoňuje pobyt ruských vojáků v obou republikách, se kterými kromě Ruska žádná země světa nenavázala diplomatické vztahy.
Ruský pakt se separatisty
Lidové noviny, 18. září 2008
PETRA PROCHÁZKOVÁ
http://www.lidovky.cz/rusky-pakt-se-separatisty-dcq-/ln_noviny.asp?c=A080918_000033_ln_noviny_sko&klic=227634&mes=080918_0

Jak píše P.Procházková, Rusko podepsalo s loutkovými proruskými státečky Abcházií a Jižní Osetií dohodu o umístění svých vojenských základen. Američané zase podepsali s loutkovými proamerickými vládami Polska a Česka dohody o umístění raket a radaru. Dohody uzákoňující pobyt ruských resp.amerických vojáků v daných státech zvyšují šanci na třetí světovou válku.

Jak píše Bernardo V. Lopez (BusinessWorld http://www.bworldonline.com/BW091808/content.php?) jsme svědky rapidní polarizace mezi státy lačnícími po energii (USA, Spojené království, EU a Izrael) a státy na energii bohaté (Rusko, Írán, některé arabské státy) v partnerství s Čínou, rovněž toužící po energii. Energie je tak hlavním katalyzátorem třetí světové války. Mnoho bývalých sovětských republik je rozděleno na provýchodní a prozápadní. Toto bude první bitevní pole, jak to naznačuje gruzínský konflikt.

Druhým největším katalyzátorem třetí světové války je globální potravinová a energetická bezpečnost, kterou ovlivňují klimatické změny a globální oteplování ústící do stále častějších hurikánů (při posledním neutralizovány rafinerie a námořní plošiny v Texasu, což ovlivnilo US zdroje energie).

Za nejnebezpečnější krátkodobý katalyzátor považuje Lopez americké rakety v blízkosti Ruska. Je to jako kdyby Západ vyzval Východ k odpovědi. Ruské protirakety na Baltu budou v tomto směru klíčové. Rolí západních médií je přinášet zaujaté desinformace, které navodí válečnou psychozu u veřejnosti, zejména té americké, dodává Lopez.

Česká média, včetně Lidových novin, v tomto směru selhávají. Přinášejí jen nezaujaté desinformace o tom, že rakety a radar na Rusko vůbec zaměřeny nebudou.

Žádné komentáře: